29 juni 2020

Fatsoen moet je doen

Voor de jongere lezers wil ik graag uitleggen wie Jan Peter Balkenende is. Hij was minister-president van Nederland van 2002 tot 2010. Hij was bekend onder zijn bijnaam “Harry Potter” of omdat hij bijvoorbeeld voor de camara van een skateboard viel. Maar Balkenende bracht het thema “normen en waarden” ook onder de aandacht, onder meer met de slogan “fatsoen moet je doen”. Voor sommige komt dit suf en degelijk over maar dit heeft mij tot denken aangezet toen ik in 2012 de politiek inrolde.

Ik sta namelijk voor deze opvattingen en de uitgangspunten van het CDA waarnaar ook wij lokaal handelen:

Rentmeesterschap: beslissingen die we nu nemen moeten ook goed zijn voor de generaties na ons.

Gespreide verantwoordelijkheid: politiek begint met de erkenning van maatschappelijk initiatief. Mensen, buurten, sportclubs, scholen, kerken, moskeeën, zorginstellingen, bedrijven: ze leveren allemaal een unieke bijdrage aan de samenleving.

Publieke gerechtigheid: Het CDA staat voor de rechtsstaat als onmisbare voorwaarde voor de bescherming van menselijke waardigheid.

Solidariteit: Het CDA zet in op betrokken burgers om de onderlinge verbondenheid te versterken.

Als mens, ook als fractievoorzitter wil ik altijd streven naar samenwerking, op basis daarvan onze  mooie gemeente verder helpen. Waarden en normen hebben een groot bereik en het risico is dat alles eraan wordt opgehangen. Maar het begint voor mij in de raadszaal. Daar wil ik een voorbeeld zijn. Daarom spits ik mij hier toe op samenwerken en de omgangsvorm van elkaar in de raad.

Soms halen mijn ideeën en visie geen meerderheid. Daar kan ik van balen, maar heb ik me bij neer te leggen. Dan neem ik mijn verlies en focus me op de aankomende onderwerpen. Dat vind ik het hele mooie aan ons democratische stelsel. Elkaars standpunten kunnen, mogen en moeten verschillen. Verschillende inzichten en onderlinge discussie zorgen voor goede besluiten. Er mag daarbij scherp met elkaar gedebatteerd worden. Maar wel met respect. Gericht op de inhoud en niet “op de man”.

Tijdens de intelligente lockdown konden wij elkaar in de raad goed vinden, zagen we samen die stip aan de horizon. Maar hoe meer we weer in een “normale situatie” kwamen, hoe harder de toon werd. Er wordt weer minder naar elkaar geluisterd, meer op de man gespeeld. Het fatsoen wordt helaas soms uit het oog verloren.

Deze raadsperiode loopt nog ruim 1,5 jaar. Daarin blijf ik me vol inzetten voor onze gemeente, om haar goed door te geven aan de volgende generatie. Maar ook voor mij geldt: fatsoen moet je doen! Dus zal ik scherp debat voeren, maar met respect en de normen en waarden die wij als CDA vertegenwoordigen. Die ik óók door wil geven aan de volgende generatie, mijn eigen kinderen. Respect voor de andere politieke partijen en respect voor mijn collega’s in de Raad maar vooral respect voor onze inwoners!

Uiteraard gaan wij ook graag met u in gesprek. Dus mochten wij u ergens mee kunnen helpen horen wij graag van u.

Stefan Janszen

Fractievoorzitter CDA Gemert-Bakel
0610234611

[email protected]

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.