16 mei 2019

Forse tekorten jeugdzorg voor twee derde van gemeenten

‘Emmen moet miljoenen bezuinigen na tegenvallers: extra kosten voor jeugdhulp.’ ‘Wageningen moet fors én urgent bezuinigen.’ ‘Gelderse gemeenten komen 69 miljoen euro te kort op jeugdzorg.’ ‘Gemeente Almelo heeft megatekort van 7,3 miljoen op jeugdhulp’.

Bovenstaande zinnen zijn slechts een kleine greep uit de krantenkoppen in de eerste maanden van dit jaar. Met een beetje Googelen komt er nog veel meer naar boven. Ook in onze gemeente zijn de kosten voor de zorg veel hoger dan de budgetten die wij hiervoor van het Rijk ontvangen. En dat kan niet. Daarmee komen we een keer op het moment dat we tegen de landelijke overheid moeten zeggen, er is een onmogelijke opdracht bij ons neergelegd. Wij kunnen niet langer de zorg leveren die we moeten leveren zonder dat dat ten koste zal gaan van voorzieningen in onze gemeente. Voorzieningen die verder gaan dan zorgvoorzieningen. Denk aan faciliteren van verenigingen, wegenonderhoud en service aan de burgers.

Op dit moment zijn we in afwachting waarmee de minister gaat komen. De lobby die is gestart door de VNG (Vereniging Nederlandse Gemeenten) maar ook door onze eigen gemeente hebben er in ieder geval voor gezorgd dat men in Den Haag inziet dat er extra geld moet komen. De vraag is nu nog, hoeveel krijgen we en is dat genoeg? Als lokale CDA-fractie zullen we onze contacten in Den Haag blijven gebruiken om de tekorten op de zorg aan de kaak te blijven stellen!

Maar de oplossing voor de grote tekorten op de zorg is er nog niet. Dat is niet alleen in Gemert-Bakel zo, maar dat is bij veel gemeenten in ons land. Dus zullen we oplossingen moeten gaan zoeken. Zo door gaan kan en willen wij niet. Als CDA vinden we het belangrijk dat onze voorzieningen op peil blijven. Dat we een gemeente zijn waar het goed wonen is en waar mensen mee kunnen doen. Dat kost geld. De komende weken zullen wij daarom samen met de CDA-afdelingen in de Peel, maar ook in heel Brabant nogmaals een signaal afgeven richting Den Haag en gezamenlijk op zoek gaan naar oplossingen.

Wij nodigen u uit
Het CDA gaat niet alleen in gesprek met bestuurders uit de regio of Tweede Kamerleden in Den Haag maar wij gaan juist ook graag in gesprek met u! We willen graag van u horen wat u belangrijk vindt in uw kern en in onze gemeente. Welke kansen ziet u die wij moeten oppakken? Daarvoor organiseren wij onze KERNavonden. In Milheeze is deze al geweest maar u heeft nog volop mogelijkheden om aan te sluiten in één van onze andere kernen.

Wij zijn op deze data aanwezig:
Dinsdag 28 mei, De Mortel, locatie: De Sprank. Woensdag 29 mei, Bakel, locatie: Parochiehuis. Dinsdag 4 juni, Elsendorp, locatie: De Dompelaar. Woensdag 5 juni, Gemert, locatie: de Eendracht. Donderdag 6 juni, Handel, locatie: De Bron. Dinsdag 11 juni, De Rips, locatie: de Eik. Alle avonden beginnen om 20.00 uur.

CDA Gemert Bakel,

Anita Relou
(06-13048355)

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.