15 september 2016

Integraal dorpsplan Bakel

In de commissievergadering Economie & Sport van afgelopen woensdag werd door De Stem Van Bakel het Integraal Dorpsplan voor Bakel met het bijbehorende uitvoeringsprogramma gepresenteerd.

Dus enerzijds kwam Bakel vertellen wat ze willen voor Bakel en anderzijds hoe ze dit denken te bereiken. Goed om te zien dat het dorpsoverleg dat ruim een jaar geleden nieuw leven is ingeblazen inderdaad vol leven zit. En verstandig om niet alleen en visie te presenteren maar ook een uitvoeringsplan. Want plannen maken kunnen heel veel mensen. Deze werkelijkheid laten worden is een ander verhaal. Het CDA wil Bakel hier in ieder geval actief in ondersteunen.

Het ambitieniveau van Bakel ligt hoog. En dat ziet het CDA graag! De doelstelling dat mensen levenslang in hun dorp moeten kunnen blijven wonen geeft aan dat de inwoners van Bakel gehecht zijn aan hun dorp en zich bewust zijn dat je als dorp moet ontwikkelen om deze ambitie ook waar te kunnen maken. Bakel hecht aan hun eigen identiteit, dat begrijpen wij en past bij de wens van veel mensen in dit dorp om levenslang te kunnen blijven wonen. Thuis zijn in je eigen dorp. Natuurlijk!
Enkele punten die benoemd werden en onze reactie hierop:

Ontwikkeling van het centrum van Bakel.
Sinds het vertrek van de C1000 is de levendigheid aanzienlijk teruggenomen en kampt Bakel toch met een uitdaging hoe meer mensen richting de kern van Bakel te trekken. Hier heeft DSVB zelf ideeën over maar ze vragen hierbij ook hulp. Want het is natuurlijk een complexe uitdaging waar al lang over gepraat wordt. Het CDA vindt dat we Bakel volledig moeten ondersteunen in hun ambities met betrekking tot het centrum.

Het Parochiehuis als MFA.
Daar is het CDA voor. We denken ook dat we serieus moeten kijken naar wat hiervoor nodig is. Het zou namelijk positief zijn als meer partijen gebruik kunnen maken van dit beeldbepalend dorpshuis. En wellicht moet je dan echt anders gaan denken. Misschien zou het bouwen van een sportzaal tussen het Parochiehuis en de Wilbertsdries een oplossing kunnen zijn. Sporthal de Beek, daar moet Bakel iets mee want deze is dringend aan onderhoud toe en afgeschreven. Verplaatsen van de sporthal naar bijvoorbeeld sportpark Geneneind is een optie maar voor de scholen niet ideaal gezien de afstand. Door de betreffende sportverenigingen deels niet naar het Geneneind te verplaatsen maar naar het centrum te halen creëer je meer levendigheid in het centrum. Deze locatie is goed te bereiken voor de scholen in Bakel en op deze locatie, dichtbij de Wilbertsdries zouden we ook ouderen meer toegang kunnen geven tot sport en bewegen. Door deze sporthal bij het parochiehuis te betrekken kan er een unieke Multifunctionele Accommodatie midden in Bakel ontstaan. Het is anders denken maar wat ons betreft het onderzoeken waard! Wij zien kansen voor Bakel!

Meer uren voor de dorpsondersteuners in Bakel.
Dat de dorpsondersteuners en ook die in Bakel buitengewoon goed en belangrijk werk doen is al langere tijd algemeen bekend. Ook in Bakel zien we mooie dingen ontstaan dankzij onze dorpsondersteuners. Bakel vraagt nu om meer uren. Wij zeggen direct dat we daarin mee willen gaan. De visie is onder andere opgesteld met medewerking van de dorpsondersteuners, zij kennen de ambitie en noodzaak van Bakel, daarmee voelen we een brede noodzaak en draagvlak.

En verder;

In de visie wordt aandacht gevraagd voor de woonbehoefte in Bakel. Waar met name vraag is naar woningen voor senioren in of nabij het centrum.  Ook dit ziet het CDA als een mogelijke kans als onderdeel van de centrumontwikkeling.

De visie op speeltoestellen is er één die goed past in enerzijds het beleid van de gemeente maar ook de doelstelling van Bakel, waar ingezet wordt op een aantal grotere speellocaties om ze voor meerdere doelgroepen interessant te maken. Ook het CDA is van mening dat het een must is dat kinderen ruimte hebben om te spelen en elkaar te ontmoeten. Een grote goed ontwikkelde speellocatie op de Groene Long ontwikkelen ziet het CDA ook als een interessante optie.

Tenslotte Bospark Bakel die actief zijn op het Zorgboogterrein. Ze weten dat hun initiatieven wellicht van tijdelijke aard zijn maar hebben het lef en de energie om het terrein steeds verder door te ontwikkelen tot een plek waar het voor Bakel goed ontmoeten en ontspannen is. Wie weet leiden alle inspanningen van de werkgroep Bospark Bakel tot een toekomst waarbij het landgoed (Zorgboogterrein) op de beste mogelijke manier voor Bakel openbaar toegankelijk blijft.

Complimenten voor De Stem van Bakel ! We ondersteunen jullie, maar ook alle andere dorpsraden en breed gedragen initiatieven binnen onze gemeente, vol overtuiging! Want plannen vanuit onze burgers zijn meestal de beste plannen.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.