18 juli 2022

Kadernota

Afgelopen donderdag werd de eerste kadernota van deze nieuwe periode besproken. De kadernota is een opmaat naar de Begroting van 2023 en is daarom een belangrijk financieel stuk voor de komende jaren. Gelukkig zien de jaren 2023, 2024 en 2025 er buitengewoon goed uit, dus het nieuwe College kan flink aan de slag met goede plannen.

Voor het CDA Gemert-Bakel is het van belang dat onze gemeente financieel gezond blijft. We komen uit een slechte situatie. Maar hoe fijn is het om te kunnen zeggen dat wij weer financieel gezond zijn. Daar hebben wij de laatste jaren hard voor gewerkt en dat zullen wij ook in de nieuwe coalitie blijven doen. Voor ons als CDA is het altijd het doel geweest de OZB niet te laten stijgen met meer dan alleen de inflatie. Dat is niet alleen een verkiezingspraatje, het is nu meer dan hard nodig. We zien prijzen van boodschappen duurder worden, de energieprijzen stijgen, tanken is niet leuk meer. De OZB komt bij ons niet in dat rijtje.

Naast de torenhoge prijzen zien we een ander probleem dat onze samenleving ontwricht: het stikstofprobleem. Of ja, eigenlijk de aanpak ervan! We zien en begrijpen de zorgen en emotie bij agrarische ondernemers. Dat betekent niet dat wij tégen natuur of een gezonde leefomgeving zijn. In ons verkiezingsprogramma stond niet voor niets: elke ontwikkeling moet een verbetering zijn voor de omgeving. Ook ten behoeve van water en de natuur. Maar dat kan alleen mét de agrarische sector en niet door deze belangen tegenover elkaar te zetten. In onze gemeente werken we al met gebiedsagenda’s en zijn we op de juiste weg. Met aandacht voor de omgeving én met voldoende ontwikkelkansen. Daarom hebben wij een motie ingediend om Den Haag te bewegen om met betere plannen te komen. Extra mooi was dat bijna alle partijen in onze Raad deze motie steunden.

Naast ons buitengebied dienen we ook te zorgen voor onze kernen. We staan voor levendige toekomstbestendige dorpscentra en willen de centrumplannen snel tot uitvoering brengen. Ruimte voor leuke dingen, waar mensen samen kunnen komen. Woningbouw kan hierbij niet achterblijven. Omdat de markt zo overspannen is, kiezen we ervoor om in de eerste plaats te bouwen voor onze eigen inwoners en werknemers.

Daarnaast zijn wij blij dat er geld is gereserveerd voor een toekomstbestendige middelbare school: Commanderij College Macropedius. Voor ons is het belangrijk dat wij op alle niveaus onderwijs kunnen bieden in onze gemeente. Komend jaar volgt besluitvorming hierover. Daarnaast is er financiële ruimte voor het samenvoegen van de Berglaren en het Venster. Helaas betekent keuzes maken, ook dat sommige dingen niet kunnen. Ruimte voor een nieuw Cultuurhuis ontbreekt. Het belang van cultuur, zang, dans en theater blijft op ons netvlies. We investeren daarom wel in een goed onderhouden Eendracht en Kunstlokaal.

Samenvattend, een kadernota die kansen geeft, waar je kunt doen waar het omdraait, en die een mooie basis is voor de komende vier jaar. Een kadernota waar wij trots op zijn.

Namens CDA Gemert-Bakel

Stefan Janszen

06-10234611

[email protected]

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.