09 maart 2014

Kansen zien voor Bakel

De afgelopen 4 jaar is binnen het gemeentehuis veel aandacht geweest voor Gemert. Het centrum daar is prachtig geworden. Maar als gemeentebestuur heb je ook een taak richting de andere dorpen. Het CDA ziet in iedere kern kansen. Deze week een greep uit de kansen die we zien voor Bakel.

Ook voor Bakel geldt dat ideeën alleen werkelijkheid worden als er samengewerkt wordt tussen gemeente en inwoners en als afspraken nagekomen worden! Mooie beloften zullen nooit meer worden dan mooie beloften als deze basis niet beter op orde komt. Dat is de eerste belangrijke stap waar het CDA zich voor in wil zetten.

Een aantrekkelijk centrum
Een aantal jaren geleden hebben de ondernemers die gelegen zijn in het centrum van Bakel samen aan een plan gewerkt om de leefbaarheid te verhogen. Helaas is dit plan een jaar of 3 geleden in een la in het gemeentehuis verdwenen. Onacceptabel en hoog tijd om die la open te trekken, het plan af te stoffen en opnieuw in gesprek te gaan met onze ondernemers.

Het Zorgboogterrein
De zorgt verandert de komende jaren, daar kunnen we niet omheen. Veel taken die nu nog vanuit de landelijke overheid worden uitgevoerd moeten vanaf 2015 door gemeenten worden gedaan. Dat daar een bezuiniging bovenop komt, maakt het extra ingewikkeld voor de gemeente maar ook voor zorginstellingen. Als werknemer bij de Zorgboog kom ik bijna dagelijks op het terrein in Bakel. Een prachtige locatie waar mensen verblijven in een bosrijke omgeving. De gebouwen Sint Jozefsheil en Jan de Witkliniek zijn verouderd en dat betekent dat er een andere invulling voor het terrein gezocht wordt. Er liggen al jaren plannen waar tot op heden niets mee is gedaan. Wij vinden dat de gemeente in gesprek moet gaan met de Zorgboog om deze plannen uit te kunnen voeren. Het CDA is van mening dat er als eerste gekeken moet worden hoe op het terrein (gespecialiseerde) zorg geleverd kan blijven worden. En als het kan door onze eigen inwoners om de lokale werkgelegenheid te borgen of zelfs te verbeteren.  Zorg dichtbij huis is daarbij het uitgangspunt. Daarnaast moet het een openbaar terrein blijven voor wandelaars.

De nieuwe ontwikkeling op dit terrein moeten een bijdrage gaan leveren aan de totale leefbaarheid van Bakel. En nogmaals zorg verandert, maar wordt naar de toekomst toe één van de belangrijkste aandachtspunten. Ouder worden vraagt zorg en aandacht. En die moeten we ook kunnen bieden.

Geen Noord-Oost Corridor over Bakels grondgebied
Het CDA is vóór de Noord-Oost Corridor maar wel tegen de omleiding over Bakels grondgebied. Het CDA wil dan ook een college dat zijn nek uitsteekt om deze lange omleiding tegen te houden. Er ligt een aantoonbaar beter alternatief om Dierdonk en daar moet onze (nieuwe) wethouder voor gaan. Van de 1600 bezwaren die de Provincie heeft ontvangen tegen de Noord-Oost Corridor waren er 1000 tegen de lange omleiding! Dit dankzij een enorme inzet van een aantal dorpsgenoten. Wij staan vierkant achter ze. Samen, inwoners en bestuurders, echt invloed uit gaan oefenen. Ook op provinciaal niveau!

Kansen voor onze kleintjes: speelbos Zandseberg
Iedereen in Bakel kent de Zandseberg. Wij zien een mooie kans om deze zandophoping en een stukje van het bos te ontwikkelen tot een natuurlijke speelomgeving voor kinderen. Zoiets als in het Zandbos in Deurne. Door gebruik te maken van natuurlijke elementen van het landschap en bijpassende speelmaterialen kan een uitdagende en leerzame spelomgeving gecreëerd worden voor onze kinderen.

Oplossen van de kleine frustraties als kans
Wij zeggen hondenuitlaatstroken. U zegt … . Juist. Het lijkt zo vanzelfsprekend om hier op een goede manier mee om te gaan (zoals afgesproken met gemeente en met elkaar) maar in de praktijk vaak nog steeds een bron van stank en irritatie. Hier moet de gemeente actie op ondernemen.

Het CDA ziet veel kansen en we hopen dat dit u een goed beeld geeft over de gedachten van het CDA voor Bakel. Voor vragen, opmerking, of als u het idee heeft dat we kansen over het hoofd zien, mag u ons natuurlijk altijd benaderen.

Ten slotte: het CDA was, evenals de rest van de Raad, voor het gratis blijven zwemmen bij natuurpoort Nederheide. Nu is deze roep vanuit de Raad bekrachtigd door het College. Onze vraag … waarom moet zoiets zolang duren?

Ziet u ook kansen voor Bakel, stem 19 maart CDA!
Anita Relou (nummer 4), CDA Gemert-Bakel

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.