06 februari 2020

Kasteel: zonder toekomst geen verleden

Op 30 januari is er een besluit genomen over het Kasteel. Een besluit met een grote betekenis voor Gemert-Bakel. Dat erfgoedopgaven complex, omvangrijk en langdurig van aard zijn zien we aan de voorgeschiedenis. Door de genomen stappen en aanpak van afgelopen periode is het gaan leven. Dat iedereen er wat van vind is wel duidelijk.

Over het algemeen waren mensen enthousiast; “er gaat nu echt wat gebeuren”!

Het CDA begrijpt dat niet iedereen er zo tegenaan kijkt. Mensen die een andere mening hebben of die hun leefomgeving zien veranderen. Daarom proberen wij rekening te houden met de zorgen waar dit mogelijk is.
Het Masterplan is weer een stap verder, een stap naar de toekomst toe, vooruitkijkend. Een Masterplan is een uitwerking van een denkrichting, nog geen concrete invulling tot op de millimeter uitgetekend. En is dat eng? Nee, dat is er met elkaar in geloven en zorgen voor goede bewaking. Dat bewaken komt wel goed met 30.000 betrokken inwoners, de RCE, provincie, monumentencommissie, heemkunde, de gemeente en de gemeenteraad.

Voor het CDA is het duidelijk: het is een JA mits. Wij begrijpen de gemaakte keuzes en ambities die passen bij dit project. Een plek met toekomst, geworteld in en met respect voor het verleden.

In fase 1 wordt het kasteel gerestaureerd. Dit is ook echt nodig en dat is meer dan een likje verf. De sloop van de Refter zorgt voor verbinding met het Ridderplein, een echte win win! Tijdelijke invullingen zoals een pop-up restaurant zijn goed bedacht. Samen met de opening van de tuin gaat het Kasteel echt leven.

Wij houden vast aan onze wens om 1 Cultuurhuis te realiseren in het centrum. Daarom strepen wij voor nu het theater uit het Masterplan. Daarnaast laten wij het zoekgebied voor boomwoningen vervallen. Hiervoor geven wij ruimte terug op het bomencarré, voormalige “voetbalveld”.

Daarnaast zijn de geluiden uit de buurt helder. De overlast in de Kasteellaan/Heilige Geestlaan moet verminderd worden. Het sluipverkeer moet eruit en voor (toekomstige) bewoners moet dit wel toegankelijk zijn en blijven. Daarom hebben wij een motie ingediend om paaltjes te plaatsen en dit geen doorgaande weg meer te laten zijn. Wij denken dat het uiteindelijk voor iedereen veiliger is als deze maatregel er komt.

Maar voor het CDA is het ook voorstelbaar dat er geparkeerd wordt nabij de Komweg/West Om op een stukje van de landerijen/weilanden en hier een nieuwe ontsluiting te maken. Hierbij behoort ook een onderzoek naar het andersom eenrichting te maken van de Kerkstraat/Ridderplein.

Voor het CDA een JA mits en zijn super blij dat het nu echt gaat gebeuren. Wij geloven in deze plannen en onderzoeken gaan de plannen verder vorm geven. Op naar start van fase 1 en nadere uitwerking van fase 2 en 3. Op naar vergunningen en een bestemmingsplan. Op naar een mooi Kasteel.

Want zonder toekomst geen verleden!

Stefan Janszen
0610234611
[email protected]

CDA Gemert-Bakel

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.