10 juni 2024

Levendig Gemerts centrum

De druk bezochte dagen zoals Koningsdag en de mooie meifeesten liggen inmiddels weer even achter ons. Wie op deze en andere zonnige dagen in het centrum van Gemert eens rustig om zich heen kijkt komt hopelijk tot dezelfde conclusie; het is er prachtig.
Prachtig met het kasteel en de kerk maar ook prachtig door het fijne winkel- en horeca aanbod. Met  de eerder vastgestelde centrumvisie Gemert wordt ons centrum nog mooier. Tal van (kleine) projectjes zijn in voorbereiding of al in uitvoering. Zo zijn er bewegwijzeringsborden geplaats en zijn de groenbakken met mobiel groen ook al een poosje zichtbaar. Dit zorgde o.a. tijdens de donkere wintermaanden voor een extra sfeervol aanblik. Mooi om te zien dat deze bakken op basis van onze ingediende motie zijn gerealiseerd.

Het centrum moet gewoon een hele fijne prettige verblijfsplek zijn voor iedereen. Niet alleen in de zomer wanneer het zonnetje schijnt, maar ook wanneer het wat somberder weer is. Daarom is er ingezet op het creëren van fijne en goede verblijfsplekken. Een verblijfsplek biedt verkoeling en schaduw voor bijvoorbeeld ouderen en andere ‘kwetsbare’ doelgroepen. Daarnaast fungeert het als ideale rustplek. Even gewoon lekker (in het zonnetje) buiten kunnen zitten. Een goede balans is wat wij willen. En dat wordt stap voor stap ook uitgevoerd. Door onze buitenruimte duurzaam en klimaat adaptief in te richten voorkomen we hittestress en wateroverlast en wordt het centrum klaar gemaakt voor de toekomst. De zogenaamde groene pocketparkjes zijn hiervan een heel mooi voorbeeld. Het eerste is reeds ingericht tegenover de ijsssalon. Het is daar heel mooi geworden waar wij dus heel blij mee zijn. En wij zijn ook blij dat er weer een pinautomaat terug komt buiten.

In 2021 deden wij al een oproep aan u met de vraag hoe u aan kijkt tegen het deels autovrij maken van een deel van het Gemertse centrum. Het deel waar de concentratie van winkels zich bevinden wilde u graag auto vrij zien. Dan spreken wij over alleen de Nieuwstraat. Hierdoor wordt winkelen ons inziens fijner en veiliger. Wij zijn dan ook blij dat er nu een proef wordt gehouden om te testen of dit werkt.
Want deze uitvoering van de visie draagt bij aan een betere leefbaarheid en een mooiere uitstraling van een centrum waar winkelen, verblijven en feesten samen gaan. Een echt bruisend centrum voor jong en oud!

Namens CDA Gemert-Bakel,

Stefan Janszen

[email protected]

Fractievoorzitter

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.