01 december 2013

'Ons kasteel': zonder overleg geen oplossing

Het kasteel  van Gemert is een Rijksmonument en een markant historisch gebouw in het centrum van Gemert. Een echte meerwaarde door het mooie groen van de tuin en de landerijen. De eigenaren, de paters, hebben het Kasteel verlaten maar onlangs nog wel prachtig gerestaureerd. Dit verdiende het mooie gebouw en komt ten goede van de bouwkundige staat. 
 

De paters hebben met Erfgoed van Gemert N.V. een overeenkomst gesloten voor de overname van het gebouw en de bijbehorende gronden. Deze plaatselijk partij ziet kansen en wil investeren om een herontwikkeling mogelijk te maken. Hierdoor blijft het kasteel behouden voor de gemeente en dat is zeer positief. Erfgoed van Gemert N.V. heeft gesprekken gevoerd met de provincie, de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed en de gemeente. Dit waren oriënteerde gesprekken om een gedragen plan te kunnen ontwikkelen. De gemeente heeft een rol aangenomen waarin zij alleen toetsen. Jammer vindt het CDA Gemert-Bakel! Zo’n initiatief moet actief gesteund worden. De gemeente moet in samenspraak met Erfgoed van Gemert N.V. optrekken en sturen op inhoud. Waarom geen (stedenbouwkundig) Programma van Eisen opstellen samen?  Hierin kunnen kaders worden gesteld waarbinnen Erfgoed van Gemert N.V. zich kan bewegen. Hierdoor ontstaat er een kans dat er sneller een definitief plan komt welke tot uitvoering gebracht kan worden. Uiteindelijk is het doel dat het kasteel weer een nieuw leven krijgt.

Wij willen daarom verzoeken aan het college om samen met de provincie en de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed aan tafel te gaan met Erfgoed van Gemert N.V. en toe te werken naar een plan dat ook gedragen wordt door de burgers. Wij doen daarom een speciale oproep aan de wethouder om niet alleen te toetsen, maar ook actief te zijn en het overleg tussen genoemde partijen opnieuw te organiseren. Hiervoor zullen wij een motie indienen.

Maar wat zijn de kaders van het CDA Gemert-Bakel? CDA Gemert-Bakel vindt een drietal hoofdpunten belangrijk:
1. Wij betreuren het dat de kasteeltuin niet meer toegankelijk is. De bevolking wil weer kunnen wandelen in ‘onze tuin’ ondanks dat het bezit niet van de gemeente is. Wij willen Erfgoed van Gemert N.V. verzoeken de tuin op korte termijn weer open te stellen.
2. Het parkeren behoeft aandacht door de toenemende verkeersdruk. Dit kan opgelost worden door half verdiept of in het groen te parkeren. Het blik dient voor het overgrote deel uit het zicht te zijn.
3. Het bouwen in de ommuurde tuin is in de ogen van het CDA Gemert-Bakel toegestaan als dit  noodzakelijk is voor het totale plan.


Bij alle punten lijkt een goed historisch onderzoek van belang. Zo kunnen oude vormen weer terug gebracht worden. Hopen op een breed gedragen plan dat snel in uitvoering wordt gebracht. Dit komt ten goede van de gemeente.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.