04 december 2017

Op weg naar een KERNgezond Bakel

Afgelopen week was ik op uitnodiging van De Stem Van Bakel, dorpsregisseurs en gemeente bij de expertsessie om een volgende stap te zetten in de plannenmakerij voor het centrumgebied van Bakel. Ik heb hier een goed gevoel aan overgehouden!

We kregen eerst een stukje over de historie van Bakel. Ook kwam men met een aantal weetjes zoals de opvallende grote hoeveelheid groen rondom Bakel wat met luchtfoto’s verduidelijkt werd.

Met die kennis zijn we in groepen gaan praten over een mogelijke nieuwe inrichting. Dit werd gedaan in groepen waarbij iedere groep een specifieke opdracht kreeg, bijvoorbeeld alleen ruimtelijke inrichting of alleen voorzieningen. Mooi om te zien dat als je op zo’n manier een vraagstuk aanvliegt je snel stappen kunt maken. Goed om te horen dat er veel goede ideeën zijn. Sommige was men het zo over eens, andere vragen nog wat denkwerk omdat meningen uit elkaar lagen.

Zondag bent U aan zet. DSVB komt met de eerste uitwerkingen naar de kerstmarkt waarbij iedereen mag reageren, input geven en meedenken. Ik hoop dat U dat in grote getalen gaat doen.

Daarna gaat men met alle input een eerste visie opschrijven met uitvoeringsplan. Want daar zitten we als Bakel natuurlijk ook op te wachten. Niet alleen mooie visies maar vooral een plan hoe we dit gaan realiseren. Een plan met voorstellen voor de korte en lange termijn. Natuurlijk kan niet alles ineens maar je kunt wel stapjes zetten die bijdragen aan de stip aan de horizon zodat Bakel ziet dat er zaken in gang zijn gezet en het “lonkend perspectief’ steeds dichterbij komt. Wat gebeurt er vaak als iets mooier en beter wordt? Dan geloven we steeds meer met elkaar dat het inderdaad kan, ik ben ervan overtuigd dat er dan nog meer initiatief en ondernemerschap los gaat komen waardoor zaken nog sneller zouden kunnen gaan dan we vooraf hebben durven hopen.

Hebben we een aantal hete hangijzers in Bakel? Jazeker. Het C1000 pand bijvoorbeeld is een belangrijk discussiepunt, hierin zit nog weinig beweging. Daar vinden we van alles van en kunnen we ons heel erg over opwinden maar voor nu zou ik liever meer energie steken in alle andere ideeën en initiatieven die er ook zijn. Dan komt er tenminste vooruitgang!

Ik zie een beweging in Bakel ontstaan waarin we samen invulling gaan geven aan het centrum. Nu nog in plannenmakerij maar heel snel in eerste verbeterstappen. Daar moeten we met elkaar voor zorgen. Wij zullen dat in ieder geval doen vanuit de politiek!
Is er dan geld voor vraagt men dan? We zijn als gemeente weer aan het sparen, dus ja er is geld voor goede initiatieven en plannen. Uiteraard is dat geen onbeperkt budget maar er zijn gelukkig na jaren van financiële problemen nu weer dingen mogelijk.

Kortom, volgens mij ligt de weg vrij om de stap te zetten naar het Centrum waar Bakel al zo lang op wacht.  Samen zijn we nu aan zet!

CDA Gemert-Bakel,
Inge van Dijk (06-20332846)

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.