17 oktober 2022

Regionale Mobiliteit

Regionale Samenwerking is in meerdere vormen aanwezig en vindt op diverse terreinen plaats. Als Gemert-Bakel werken wij op meerdere terreinen samen. Door regionale samenwerking heb je als gemeenten een sterkere positie richting de provincie en landelijke overheid. Taken kunnen hierbij soms op een efficiëntere wijze uitgevoerd worden dan als gemeente alleen. Onze insteek blijft dat we als gemeente lokaal doen wat lokaal kan en regionaal als het meerwaarde heeft.  

Een van de punten waarop regionale samenwerking meerwaarde heeft en ook nodig is, is mobiliteit en een betere bereikbaarheid. Graag bespreek ik een paar knelpunten.

Over de N279 komt er al jaren alsmaar meer verkeer. Een goede doorstroming is van groot belang en daarom moet deze weg aangepakt worden. Voor Gemert-Bakel is dit belangrijk voor de bereikbaarheid, leefbaarheid en ook het vestigingsklimaat voor bedrijven. Bij de uitspraak van de Raad van State is gebleken dat er broddelwerk is geleverd door de provincie en dat berekeningen niet klopten. Het huiswerk moet opnieuw gedaan worden en het traject om tot een oplossing te komen kent daarom nu een doorstart. Met de regio moet de gemeente eruit komen. Afgelopen week was het CDA aanwezig bij een inloopavond over de N279 op het gemeentehuis. Voor ons blijft in ieder geval belangrijk dat de N279 verbreed wordt naar 2*2 en dat er geen lange omleiding komt bij Bakel. 

Een ander belangrijk knelpunt op gebied van mobiliteit is de Beekse Brug, vooral als je vanuit de Beekse zijde de brug over moet levert dit vaak flinke vertraging op. Voor de bereikbaarheid van Gemert-Bakel, de leefbaarheid en ook het vestigingsklimaat is het belangrijk dat dit aangepakt wordt. Er zijn plannen, maar vooralsnog blijft het bij praten. Het CDA vindt dat er integraal naar dit probleem gekeken moet worden. Dus niet alleen naar Laarbeek, maar zeker ook Gemert-Bakel. Ook de provincie is hierin een partij.

Als CDA zijn wij blij dat de gemeente bij o.a. de Beekse Brug en de N279 samenwerkt met ondernemersverenigingen zoals het BKG. Zij zijn een belangrijke partij en moeten een volwaardige gesprekspartner zijn, ook richting andere gemeenten en provincie, bij de aanpak en oplossing van deze knelpunten.

Tot slot. Regionale samenwerking is belangrijk, en je ziet alleen al aan bovenstaande knelpunten dat je het als gemeente op sommige terreinen niet alleen kan. Hierbij heeft het dus een belangrijke meerwaarde het regionaal op te pakken.

Thijs van den Elsen
[email protected]

06-52636552

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.