27 mei 2018

Samenwerken in de Regio

Regionale samenwerking is in diverse vormen aanwezig en vindt ook op meerdere terreinen plaats. Ook als gemeente Gemert-Bakel werken wij op meerdere terreinen met andere gemeenten uit onze regio samen. De gemeenteraad praat tot aan de zomervakantie over diverse vormen waarin wij als gemeente samenwerken en hoe we dit de komende periode verder invullen.

Tijdens de laatste commissievergadering stond onder meer de Metropool Regio Eindhoven(MRE) op de agenda. Binnen de MRE werken de 21 gemeenten van Zuidoost Brabant samen op diverse terreinen. Na een valse start is er vorig jaar grondig geëvalueerd hoe we samenwerken wel succesvol kunnen laten zijn. Resultaat is dat de MRE zich nu gaat focussen op een paar thema’s: economie, mobiliteit, transitie landelijk gebied en duurzaamheid. Dit zijn onderwerpen waarvan het CDA vindt dat je door regionaal samen te werken voordeel kunt halen. In de voorliggende begroting staan wel enkele zaken waar het CDA kritisch is: o.a. gaat de bijdrage omhoog en is er is geld opgenomen voor zaken die niet meer uitgevoerd worden. Hiervan wil het CDA dat het geld terug moet naar onze eigen gemeente. Ook vindt het CDA hierbij belangrijk dat er resultaten worden geboekt waaruit duidelijk de meerwaarde blijkt voor Gemert-Bakel. Dat kan op economie(meer werk naar de regio), maar bijvoorbeeld ook op bereikbaarheid (Beekse Brug en de N279). Wij blijven dit positief, maar wel kritisch volgen.

Ook kwam de Belastingsamenwerking Oost Brabant(BSOB) aan de orde. Voor 2018 kreeg iedereen voor de lokale belastingen aparte aanslagen voor OZB, riool, afval en ook nog aparte aanslag voor de waterschapsbelasting. Vanaf 2018 sluit onze gemeente zich aan bij deze belastingsamenwerking. Het resultaat hiervan is dat iedere inwoner nu een geïntegreerde belastingaanslag krijgt en niet meer alles apart. Voor het CDA is dit een meerwaarde, het biedt in één keer overzicht aan u als inwoner. 

Tot slot kwam ook de GGD als een belangrijke samenwerkingspartner op het gebied van de gezondheid aan bod. De GGD is de dienst die op gemeenteniveau een aantal taken uitvoert op het gebied van volksgezondheid. Een onderdeel dat hieronder valt, wellicht niet direct verwacht, is de plaatsing van ambulanceposten. In de regio worden die nu opnieuw geplaatst. Als CDA hebben wij ons college gevraagd ervoor te lobbyen dat er ook in onze gemeente een komt. In het verleden is onze bereikbaarheid hierbij namelijk niet optimaal geweest en dat moet wat ons betreft beter!

Ook in juni en juli komen er nog diverse samenwerkingsverbanden aan bod: de veiligheidsregio (o.a. brandweer), Blink(afval), Omgevingsdienst en de Peelgemeenten(zorg). De insteek van het CDA was, is en blijft dat we als gemeente lokaal blijven doen wat lokaal kan en dat we regionaal samenwerken als dit meerwaarde heeft. Op de genoemde items is dit wat ons betreft het geval. Voorop staat wel dat wij hierbij  een zelfstandige gemeente blijven. 

Als u ons hierover nog iets wil meegeven of gewoon we wil weten hoe het precies zit dan drinken we graag een kop koffie met u. 

Thijs van den Elsen

Raadslid CDA

[email protected]

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.