05 december 2022

Startnotitie transitiebeleid buitengebied

Het buitengebied raakt ons allemaal. Of je er nu werkt, woont of geniet van de mooie wandel- en fietsroutes. Iedereen, groot of klein maakt gebruik van ons buitengebied. En uitgerekend dat buitengebied is volop in ontwikkeling. Bijvoorbeeld door agrariërs die stoppen of juist doorgaan met toekomstbestendig perspectief. Dat maakt het erg belangrijk om na te denken over ons buitengebied van de toekomst.

In navolging van enkele moties van de gemeenteraad (zoals over een rood-voor-rood regeling en over verruiming van het beleid voor Vrijkomende Agrarische Bebouwing (VAB)) heeft het college een startnotitie transitie buitengebied opgesteld. Hierin wordt een aftrap gegeven om input op te halen over hoe we ons buitengebied toekomstbestendig, levendig en leefbaar kunnen houden.

Het is goed het huidige VAB-beleid eens tegen het licht te houden. Het is van belang dat we ruime mogelijkheden creëren voor stoppende agrariërs om over te schakelen naar andere economische pijlers, zoals in de recreatie of andere bedrijvigheid. Waar het huidige beleid nog onvoldoende in voorziet is dat de initiatiefnemer geleidelijk aan overstapt omdat in één keer niet mogelijk of wenselijk is. Ook dat moet wat het CDA betreft mogelijk zijn.

Een toekomstbestendig buitengebied is echter breder dan dat. Het is ook zorgen dat oude ‘rommel’ verdwijnt, zowel voor het oog als tegen ondermijning. Een rood-voor-rood-regeling is wat ons betreft een goed initiatief, waarbij door sloop elders meer bebouwd mag worden dan nu aangegeven op eigen locaties. Bovendien mag de ontwikkeling en het behoud van natuur niet ontbreken in een visie op ons buitengebied. Het CDA heeft het college meegegeven om ook eens te kijken naar ecologische diensten. Initiatieven die een bijdrage kunnen leveren aan bijvoorbeeld natuur- en waterbeheer. Voor deze initiatieven zijn subsidiemogelijkheden beschikbaar en het levert een bijdrage aan een goede balans tussen groene recreatie en natuur.

Maar bovenal moet er ook voldoende perspectief zijn voor die agrariër die wél door wil. Die met een toekomstbestendige bedrijfsvoering een verrijking is voor ons buitengebied en onze gemeente. Dat is de enige wijze om alle bovenstaande ontwikkelingen goed te organiseren.  

Wij als CDA zien dan ook uit naar de vervolgstappen van deze startnotitie, en roepen op om hierin vooral nauw en op tijd samen te werken met strategische partners zoals de ZLTO, natuurorganisaties, dorpsraden en het waterschap. Hierdoor ontstaat er draagvlak en kunnen onder de juiste voorwaarden mooie plannen verwezenlijkt worden.

Namens CDA Gemert-Bakel,

Hans Custers

[email protected]

 

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.