20 september 2018

Stel je voor...

Je maakt een lekkere wandeling door het centrum van Gemert. Eerst door de binnentuin van het nieuwe Nazareth. Langs de vele, vrolijk spelende kinderen en de vriendelijk groetende, tevreden bewoners. Voordat je verder loopt langs het Binderseind kijk je nog eens om. Nazareth is prachtig geworden!

Dichter bij het Ridderplein hóór je dat het centrum leeft. Het autovrije centrum is een succes. De vele terrassen zitten vol en de mensen genieten van de zon en een drankje. Veel bekende gezichten, maar ook veel mensen van buiten, die Gemert omarmd hebben. Expats, die in het kasteel wonen of op de Rooye Asch, hotelgasten, dagjesmensen. Hun telefoons in de lucht houdend voor selfies met het kasteel op de achtergrond of mooie foto’s van het kasteel zelf.

Je loopt de brug op, over de gracht en groet tegemoetkomende wandelaars; bezoekers van een beurs in de Orangerie die nu gaan winkelen. Er is nog net plek, dus je drinkt een lekker kopje thee in de theetuin op de binnenplaats. Verse kruidenthee, met kruiden van VELT. Na een rondje door de kasteeltuin loop je de poort uit, de kasteellaan op, richting de nieuwe blokhut van de scouting en de Zuth. Je geniet van de vrije uitkijk over de landerijen. Je slaat af en loopt naar de kerk, beschut voor de zon door de laanbomen.

Naast de kerk is de nieuwe bovengrondse parkeergarage volop in gebruik. De gevelbeplanting is al bijna dichtgegroeid. Bij de bouw zijn bronnen geslagen voor koude-warmteopslag. Daardoor zijn de omliggende panden gasvrij. Parkeren is gratis en maakt het autovrije centrum mogelijk.

Via het Kerkepad loop je naar het centrum om lekker te winkelen. Keus genoeg, van de grote merken tot kleine lokale familiebedrijven. Het hele centrum profiteert van de aantrekkingskracht van het kasteel.

Je komt Martin Jacobs tegen; een tevreden man. Want de provincie heeft, mede door de vele expats, ingezien dat Gemert-Bakel volwaardig onderdeel is van Brainport. De wegen zijn nu uitstekend, het OV is top en de Beekse Brug is geen knelpunt meer. Daardoor nam de werkgelegenheid toe; het bedrijventerrein is uitverkocht.

Tenslotte wandel je terug, via het nu overvolle Ridderplein, omdat daar de plaatselijke voetbaltrots wordt gehuldigd na een 3-0 zege op Feyenoord.

Soms moet je dromen over de toekomst om dingen waar te kunnen maken. Nazareth komt al uit. De komende tijd gaat de gemeenteraad ook over andere “droomonderwerpen” besluiten. Zoals het kasteel. Het college heeft duidelijke kaders gesteld, waar het CDA achter staat. We zijn benieuwd naar het nieuwe plan. Elk onderdeel bekijken we kritisch, zo blijft parkeren een groot aandachtspunt. Maar we beoordelen het ook in zijn geheel. Het totaalplaatje moet kloppen!

Aankomende raad ligt het plan Rooije Asch voor, huisvesting voor expats. Een sympathiek plan, maar we hebben als CDA onze wensen en bedenkingen. De plannen moeten goed vastgelegd en geborgd worden. Zodat het over tien jaar echt het gedroomde recreatiepark is.

Heeft u vragen? Wilt u van gedachten wisselen over onderwerpen?

Neem gerust contact op.

Stefan Janszen (0610234611)
[email protected]

 

CDA Gemert-Bakel

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.