17 mei 2021

Tiny Houses voor een grote opgave

Het moge duidelijk zijn: de woningbouwopgave is groot, ook in Gemert-Bakel. De woningmarkt staat onder hoogspanning en dat is erg vervelend voor met name starters. Jonge mensen of gezinnen die maar geen passende, maar bovenal betaalbare, woning of bouwkavel kunnen vinden. Het CDA Gemert-Bakel vindt dit zorgwekkend en maakt zich hard voor een oplossing in onze gemeente. De afgelopen jaren zijn er daarom al flink wat plannen gepresenteerd en vastgesteld om woningen te bouwen in onze gemeente en er gaan er de komende jaren nog meer komen, als het aan het CDA ligt. Zo zorgen we voor voldoende betaalbare woningen in alle kernen.

Maar ondanks alle goede inzet, is het een acuut probleem dat we te tackelen hebben. Daarom zijn we content dat het college de Beleidsnota Tiny Houses naar de gemeenteraad heeft gestuurd ter vaststelling. Hoewel er vele verschillende vormen bestaan van deze innovatieve woonvorm en elk initiatief op zichzelf staat, zijn we blij met de algemene kaders die voorliggen en waarmee maatwerk mogelijk wordt gemaakt.

Kleine huizen dus. Voor een grote woningbouwopgave. Waar Tiny Houses ooit zijn bedacht voor een minimalistische levensstijl, geheel zelfvoorzienend, volledig circulair en zonder NUTS-voorzieningen, is dat inmiddels in veel gevallen wel anders. Het is nog altijd een woonvorm voor de liefhebber: voor de starter of de alleenstaande, voor de pensionado of het stelletje dat aan minder ruimte voldoende heeft. Maar de huidige Tiny Houses kunnen op 50 m2 woonoppervlakte toch alle gemakken van een ‘normaal’ huis bevatten, alleen dan iets compacter vormgegeven.

Het grote voordeel van Tiny Houses is dat deze modulair gebouwd kunnen worden, zonder fundering, en daardoor ook van tijdelijke aard kunnen zijn. Door deze tijdelijkheid kan er afgeweken worden van het bestemmingsplan (uiteraard onder voorwaarden), waardoor de doorlooptijd (in procedure) veel korter kan. Op deze manier kunnen we dus sneller tot nieuwe woningen komen op plekken waar we misschien over 10 jaar alsnog een andere bestemming voor ons zien. Of plekken waar over 5 tot 10 jaar permanente woningbouw mogelijk moet worden. Tijdens de behandeling van de beleidsnota zullen we nog specifiek aandacht vragen dat het aantal Tiny Houses past bij de betreffende kern en dat het ook echt gericht moet zijn op inwoners van Gemert-Bakel (dus geen externe investeerder met veel te hoge huren).

Kortom, het CDA is enthousiast over de kansen voor deze innovatieve woonvorm in onze gemeente en kijkt uit naar de initiatieven die gaan komen. Het voldoet in een behoefte, dat zien we aan de vele trends en initiatieven op andere plekken. Dit neemt overigens niet weg dat we ook blijven inzetten op toekomstvaste (en dus duurzame) permanente woningbouw. Laat die woningen immers maar komen: permanent of tijdelijk, we hebben het nodig om de Gemert-Bakelse inwoner te kunnen bedienen in zijn of haar woningbehoefte!

Vragen of opmerkingen over dit artikel of iets anders dat speelt in onze gemeente? We spreken u graag.

CDA Gemert-Bakel

Erik Schoone
0613977861

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.