12 november 2018

Uit de raad: begroting, kasteel en N279

De raadsvergadering van afgelopen donderdag ging over een aantal belangrijke onderwerpen. De gemeenteraad sprak onder andere over de begroting van 2019. Een begroting waarin de gemeente per direct alle zeilen bij heeft moeten zetten. Net als veel gemeenten in Nederland heeft ook Gemert-Bakel te maken met hoge zorgkosten. Deze zorgkosten liggen veel hoger dan het budget wat onze gemeente krijgt vanuit het Rijk. Onlangs was er in het acht-uur-journaal ook aandacht voor dit onderwerp: met name de kosten voor de jeugdzorg lopen uit de hand, bijna alle gemeenten komen hierdoor in financiële problemen. Enkele oorzaken voor de sterke vraag naar jeugdzorg worden genoemd: zo hebben jongeren meer problemen dan vroeger en komen ze ook eerder dan voorheen terecht bij een professional.
En dit roep bij mij vragen op. Want waarom vragen de jongeren van nu om hulp? Wat in onze samenleving zorgt ervoor dat deze jongeren in de problemen raken? Vragen waarop je niet zomaar een antwoord hebt. Daar zullen we de komende tijd naar op zoek moeten. Ik ben blij dat het college in deze begroting ervoor heeft gekozen om aan mensen en kinderen die hulp nodig hebben, deze hulp te blijven garanderen. De zorg, WMO en jeugdzorg, blijft overeind.

Wij vinden het dan ook geen goed plan om een aantal bezuinigingen terug te draaien en te betalen van het geld wat voor jeugdzorg is gereserveerd. Van dat geld blijven we namelijk af, jeugd die hulp nodig heeft moet deze hulp ontvangen. En bezuinigen is nooit leuk, maar het dwingt je wel om goed te kijken naar waar je je geld aan uitgeeft. Soms ging er geld naar zaken waar heel weinig gebruik van werd gemaakt, of naar projecten waar goede alternatieven voor zijn. Door deze zaken niet meer te subsidiëren loopt er niemand verloren, maar kunnen we het geld binnen de gemeente zo inzetten dat er uiteindelijk veel meer mensen mee geholpen zijn.

Kasteel
Door de gemeenteraad werd unaniem besloten dat de projectontwikkelaar verder kan met zijn plannen voor het kasteel. Naar aanleiding van adviezen van de provincie en van de erfgoed commissie zijn kaders gesteld aan ontwikkellocaties in het gebied. Het geeft de projectontwikkelaar weer handvaten om zijn plannen verder vorm te gaan geven. Wij hopen op een mooi totaalplan!

N279
Ook de N279 stond afgelopen donderdag op de agenda. Met een brief, ondersteunt door de volledige raad, brengen we nogmaals onze standpunten over naar Den Bosch: geen lange omleiding over Bakel, wél 2x2 rijbanen op het traject van Helmond naar Veghel. Dan pas zijn onze inwoners en ondernemers echt geholpen. Wij zijn blij dat alle fracties in de gemeenteraad dit onderschrijven. In december zullen we ook gaan inspreken bij Provinciale Staten om het geluid uit Gemert-Bakel in Den Bosch te laten horen.

Koffie
Zou u graag een met ons over een onderwerp van gedachten willen wisselen?

Neem contact op via [email protected] en wij komen graag bij u langs!
Bellen mag ook.

Anita Relou,
06-13048355

CDA Gemert-Bakel 

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.