08 juni 2020

Uit de raad van 04-06-2020

Donderdagavond 4 juni 2020 zaten we weer met 23 raadsleden in de raadszaal. Om te kunnen voldoen aan de regels van o.a. de 1,5meter werd de gehele raadszaal gebruikt en was er helaas nog geen aanwezigheid van publiek mogelijk. Dankzij Omroep Centraal was de raadsvergadering live te zien.

Het eerste agendapunt was het nieuwe beleid voor huisvesten van arbeidsmigranten. In de commissie kwamen er veel vragen met name over de huidige situatie. Het college heeft een stevige inspanningsverplichting gedaan om deze vragen te beantwoorden. Maar kan je beleid voor de toekomst vaststellen als je onvoldoende beeld hebt van het heden? Wij denken van wel. Door beleid weten initiatiefnemers waaraan ze toe zijn en hebben we geen nieuwe huisvesting op plekken waar we het niet willen. Zo blijft ook de woningmarkt in balans en zijn de woningen voor onze inwoners. Vergeet niet dat goede huisvesting belangrijk is zoals we nu ook zien tijdens de Coronacrisis. Daarnaast wordt het keurmerk om een goed woonklimaat te creëren ingevoerd. Dit keurmerk zorgt er ook voor dat er beter gehandhaafd kan gaan worden en dat is belangrijk. Het nieuwe beleid is unaniem vastgesteld, nieuwe kaders waarbinnen huisvesting van arbeidsmigranten is toegestaan en waar niet toegestaan. Deze kaders gelden voor 3 jaar en tevens respecteren we reeds vergunde locaties met een overgangstermijn. Het CDA Gemert-Bakel ziet dit nieuwe beleid als een nieuw startpunt.

Vervolgens is er gesproken over de overdracht van de woonwagenlocaties naar Goed Wonen. Voor de gemeente is het verhuren van woningen, dus ook woonwagenlocaties, geen corebusiness. Voor het CDA is het een zeer lang lopende wens en wij zijn verheugd dat het nu daadwerkelijk gebeurd is. Een lang gekoesterde deal welke passend is in de samenwerkingsovereenkomst met Goed Wonen. CDA is trots dat de deal gemaakt is en dit kosten neutraal is gebeurd.

Motie vliegbasis de Peel Het liefst zouden we de reactivering van de vliegbasis de Peel tegenhouden, maar we weten dat het een landelijk besluit betreft. Deze vergunning is nog aanwezig en de gemeente is geen beslissingsbevoegde partij.
Daarom heeft het CDA in de raadsvergadering een motie ingediend, samen met de Dorpspartij, om extra onderzoek mogelijk te maken bij het reactiveren van vliegbasis de Peel. Want hoe zorgen we er nu voor dat we onze inwoners optimaal ondersteunen in dit proces?
Hoe zorgen we dat we er zoveel mogelijk uithalen wat erin zit!
Op dit moment vindt het MER-onderzoek plaats, MER staat voor milieueffectenrapportage. Wij kunnen ons heel goed voorstellen dat er behoefte is aan nader onderzoek op basis van de uitkomsten van de MER. Daarom ook deze opdracht aan het college om samen met omliggende gemeente en de dorpsraden van Milheeze en De Rips in overleg te gaan over dit nader onderzoek. Zodat wij richting Defensie een stevig geluid uit deze dorpen kunnen laten horen en we er alles uithalen wat erin zit voor onze inwoners.
Wij zijn zeer blij dat deze motie met unanieme stemmen is aangenomen.

CDA Gemert-Bakel

Stefan Janszen
06-10234611

[email protected]

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.