07 maart 2019

Verkiezingen waterschap 20-03-2019

Ik wil me graag aan u voorstellen.
Ik ben Peter Brouwers, geboren en getogen in de Pandelaar in Gemert en nu woonachtig in Rijkevoort. Ik ben kandidaat voor het bestuur van Waterschap Aa en Maas om namens het CDA uw belangen te behartigen. De verkiezingen zijn op 20 maart en die gaan ergens over. Onze speerpunten zijn helder :

• Geen lastenverzwaring voor inwoners en ondernemers.
• Nu investeren om de gevolgen van klimaatverandering op te vangen.
• Overstromingsrisico verzekerbaar maken.
• Regenwater benutten in stedelijk gebied.
• Kwaliteit van oppervlaktewater moet in 2027 voldoen aan de normen
• Ontwikkelen van lesprogramma’s op scholen.
• Hergebruik van (grond)stoffen en maaisel verder oppakken.
• Intensiever samenwerken met burgers en bedrijven in het gebied.

Schaalvoordelen gebruiken door samenwerking! Enkele speerpunten wil ik graag verder toelichten. De klimaatverandering staat voor mij als een paal boven water. Komt die paal op sommige momenten droog te staan of verdwijnt die onder water. We hebben afgelopen zomer ervaren wat het betekent als de Peelse Loop droog valt. Ons watersysteem moet veel flexibeler ingericht worden: in tijden van droogte moet er meer water aangevoerd worden vanuit het zuiden door de wateraanvoer vanuit de Noordervaart te vergroten. Maar bij extreme buien zoals in 2016 moet het water ook snel afgevoerd kunnen worden . Zowel landbouw als natuur hebben daar baat bij. Het automatiseren van de stuwen , zodat snel gereageerd kan worden , moet wat mij betreft met voorrang opgepakt worden. We moeten nu al die investeringen doen om de gevolgen van de klimaatverandering op te vangen en niet de rekening neerleggen bij onze kinderen en kleinkinderen. Tegelijkertijd hebben we als hard uitgangspunt dat de lasten voor u als inwoners en ondernemers niet meer stijgen dan het inflatiecijfer. Het CDA heeft afgelopen 4 jaar aangetoond dat dit een reële doelstelling is.

We constateren ook dat de kwaliteit van ons grond- en oppervlaktewater een extra inspanning vergt om aan de kwaliteitsdoelstellingen van 2027 te voldoen. Dat lijkt ver weg maar bijvoorbeeld de medicijnen en drugsafval in de waterzuiveringen zijn nieuwe grote uitdagingen naast de stikstof en fosfaat belasting. Voor de visstand maar ook voor de kwetsbare plantensoorten is natuurlijk de kwaliteit van het oppervlaktewater essentieel.

Intensief samenwerken met u als burger en ondernemer om de kennis en kunde te benutten is voor het CDA ook een speerpunt. Dat kunt u bijvoorbeeld doen zitting te nemen in regionale commissies. Tenslotte wil ik me de komende periode hard maken om overstromingsrisico’s verzekerbaar te maken of dat er een fonds komt waaruit schades vergoed worden die niet verzekerbaar zijn. Regenbuien van 100 mm in korte tijd zullen vaker optreden. Het water moet snel afgevoerd kunnen worden. Als dat niet gebeurd en je wordt als burger of als boer geconfronteerd met water van elders dan wordt de schade niet vergoed. Dat moet veranderen.

Laat uw stem op 20 maart niet verloren gaan!

Het bestuur van Waterschap Aa en Maas maakt keuzes die invloed hebben op uw woon-en leefomgeving.

Met vriendelijke groet,

Peter Brouwers

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.