09 juni 2017

Werkbezoek CDA Gemert-Bakel bij Protekta

Dit keer was onze fractie bij het periodieke bedrijfsbezoek te gast bij Protekta uit Gemert. Vol trots opende eigenaar en directeur Sjaak Bisseling de avond bij dit bijzondere bedrijf. Sjaak begon te vertellen over het ontstaan van dit bedrijf. Hij is begonnen in 1989 als zelfstadige in o.a. plaagdierenbestrijding. In 2001 heeft hij Protekta overgenomen en laten uitgroeien tot een landelijke speler van formaat.

Vanaf 2001 tot nu heeft het bedrijf niet stil gestaan. Door de ruime ervaring, innovatie en het leveren van betrouwbare kwaliteit, verkreeg het bedrijf al snel een goede naam in de branche. Bedrijfsonderdelen van Protekta waren zo gegroeid dat ze onder de aandacht waren gekomen van internationale spelers. Dit heeft in 2012 en 2014 geleid tot een overname/verkoop van onderdelen van Protekta.

Echter door de innovatie en ervaring deed Protekta inmiddels meer dan alleen plaagdierenbestrijding. Zo zijn zij aangetast hout ook gaan herstellen en vernieuwen. Dit heeft ze nog verder aan het denken gezet en hierdoor is in 2009 het bedrijf Protekta Aqua Tech opgericht.

Protekta Aqua Tech is niet verkocht en is vanaf 2009 tot nu weer gegroeid tot een landelijke speler van formaat. Mooi om te zien, door bedrijven vanaf nul op te bouwen tot landelijke spelers, dat ondernemen bij Sjaak in het bloed zit. Protekta Aqua Tech is uniek in de manier van werken. Dit bewijst het octrooi dat zij in 2010 kregen voor de speciale manier van houtbewerken en de herstel werkzaamheden. Dit wordt voornamelijk toegepast op houten waterbouwwerken zoals bruggen, steigers en remmingwerken.

De manier van werken is niet alleen uniek maar brengt ook vele voordelen met zich mee. Zo is er nagenoeg geen omgevingsoverlast, zijn zij enorm milieuvriendelijk en is de manier van werken zeer voordelig (€). Daarom winnen zij veel aanbestedingen en vervolg opdrachten. Sjaak vertelde ons hierover waar wij als gemeente ook van kunnen leren. De voornaamste tip die wij kregen en waar wij veel aan hebben is dat beoordelen van aanbestedingen gedaan moet worden door mensen die kennis van zaken hebben. Doordat het Protekta een unieke manier heeft is het vaak ‘onbekend’. Dus geef mensen de ruimte om eventueel een toelichting te geven op de werkwijze voordat de aanbesteding sluit.

Dat Sjaak niet de enige is met unieke ideeën bewijst wel dat projectleider Randy Aben met trots verteld over het idee dat hij bedacht heeft. Zij hebben een brug ontwikkelt welke van tempex gemaakt wordt. Ook hiervoor is octrooi aangevraagd!

Wij zouden het erg bijzonder vinden dat de eerste brug van tempex in onze gemeente zou komen te liggen. Wij hopen dan ook dat zij een goede plek vinden om een pilot te draaien!

Het is mooi om te zien dat zo’n mooi bedrijf is gevestigd in onze gemeente. Iets moois op een duurzame manier nalaten voor de toekomst past geheel binnen de visie van het CDA.

Wij danken Protekta voor de gastvrije en openhartige ontvangst en wensen ze heel veel geluk en wijsheid voor de toekomst. Dat er nog vele mooie projecten mogen worden gerealiseerd en dat zij zo uniek en creatief mogen blijven. 

Het CDA gaat iedere maand bij een bedrijf op bezoek. Zijn we ook bij u welkom dan horen we graag van u. Wij brengen taart mee!

Namens de CDA-fractie, Stefan Janszen

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.