26 juni 2019

Aanpak overlast riooloverstort Wolfsweide

Bij de Wolfsweide is het fijn recreëren. Behalve als het hard heeft geregend. Want dan stinkt het bij het water in het hondenuitlaatgebied en zit er E-colli in het water. Zolang je het water niet aanraakt is er weliswaar geen gevaar voor mens of dier, maar dat maakt het nog geen wenselijke situatie. CDA wil dat dit wordt opgelost.

De Wolfsweide is van oudsher een overstort. Dat is een vijver die gemaakt is om bij hevige regenbuien overtollig water, dat het riool niet kan verwerken, op te vangen. Eigenlijk doet de Wolfsweide dus precies waar hij voor bedoeld is. Probleem is alleen dat niet alleen regenwater, maar ook de rest van het riool in de vijver belandt. In de tijd dat deze overstort is gebouwd waren er veel minder huizen en werd het riool dus minder belast. Daarnaast was de Wolfsweide nog niet het recreatiegebied dat het nu is. Duidelijk moge zijn dat deze situatie niet kan voortbestaan.

De oplossing is dat de hemelwaterafvoer van het riool wordt losgekoppeld en dat er ergens anders richting de randweg een groene berging wordt gerealiseerd. Een groene berging is een berging die na de regenbui weer leegloopt. Afkoppeling betekent opvang van het hemelwater in de grond, door grindbakken of in wadi’s. Dit heeft als voordeel dat de overlast verdwijnt. Dit omdat er veel minder afvoer door het riool is en daarmee weinig noodzaak voor de berging. De overlast verdwijnt en door de afkoppeling van het hemelwater wordt water vastgehouden.

Dat laatste is ook nog eens goed tegen verdroging. De techniek is ook zover dat we niet bang hoeven te zijn voor tuinen of straten die blank komen te staan. Een simpele ingreep is dit evenwel niet. Omdat het veel geld en tijd gaat kosten, vindt het CDA dat de gemeente samen met het Waterschap moet bekijken in welk tempo en op welke wijze er aan realisatie van de oplossing wordt gewerkt. Beide instanties zullen hiervoor geld moeten uittrekken.

Alwijn ten Cate

Lid commissie ruimte gemeente Gilze en Rijen
Algemeen Bestuurslid Waterschap Brabantse Delta

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.