17 november 2018

ALV: te gast bij Pieter Smits

Het bestuur van het CDA Gilze-Rijen wil de algemene ledenvergadering altijd graag koppelen aan een plaatselijk bedrijf of organisatie, om zodoende ook kennis te maken met het bijzondere karakter daarvan. Door de betrokkenheid bij de gemeentelijke ambitiekaart in de richting van de energietransitie was men nieuwsgierig geworden naar het bedrijf van Pieter Smits aan de Mosstraat in Rijen. Deze nieuwsgierigheid werd door vele leden gedeeld, want ondanks het feit dat nogal wat leden door andere activiteiten hadden moeten afmelden, bleken alle stoeltjes bezet.

Over eieren en biomassa

Na de ontvangst met koffie en naar wens een supervers hardgekookt ei, hield Pieter Smits een inspirerend verhaal over zijn ambitieuze bedrijf. Hij gaf aan te streven naar korte trajecten van product naar consument. Een grote hoeveelheid eieren lag klaar om de ochtend erop in de Duitse supermarkten te liggen. Eieren, die van de door zijn bedrijf zelf opgefokte eendagshennen afkomstig zijn. De mest van de hennen wordt binnen het bedrijf in een installatie verwerkt tot bruikbare en hoogwaardige mest, die kunstmest op grote schaal kan vervangen.

Tenslotte is er ook binnen het bedrijf de mogelijkheid om biologisch afval te verwerken en vanuit verbranding daarvan warmte en groene elektriciteit op te wekken. Pieter Smits gaf aan mogelijkheden te zien om een groot deel van de gemeente hiermee te voorzien. Er waren vele vragen over de eieren (“een witte kip legt meestal een wit ei”), en uiteraard over de andere plannen.

De rondleiding daarna had de hele avond kunnen duren, zoveel was er te zien en er leefden zoveel vragen bij de leden, dat de voorzitter iedereen toch op enig moment terug naar de zaal moest dirigeren om de agenda van het formele overleg af te wikkelen.

Alwijn ten Cate op plaats 2 voor Waterschap!

De leden mochten kandidatenlijsten vaststellen of aanpassen voor de komende verkiezingen voor Provinciale Staten en het Waterschap Brabantse Delta. Alwijn ten Cate staat hoog op deze lijst, op plaats 2, en gaf zijn persoonlijke betrokkenheid nog meer cachet door een vurig betoog over het belang van een goed waterbeheer, met name de staat van de dijken en het aanhouden van voldoende reservedepots met zoet water.

Dank, Gérard!

Aan het eind van de bijeenkomst waren er warme woorden en een applaus voor Gérard van Lisdonk. De avond werd afgesloten met een aan hem gericht dankwoord. Gérard heeft veel jaren met uiterste toewijding het CDA ondersteund met artikelen in het Weekblad en het onderhouden van de website. Het applaus gaf aan dat deze waardering breed gedeeld werd door de leden.

Ton Sprangers
Voorzitter CDA Gilze en Rijen

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.