17 mei 2018

ANWB AutoMaatje in gemeente

Eenzaamheid, ouderen en participatie staan bij CDA Gilze en Rijen hoog op de agenda. Daarom dienen we tijdens de raadsvergadering van 11 juni a.s. een motie in om het ANWB-initiatief AutoMaatje te starten in onze gemeente. Een vervoersservice voor en door de eigen inwoners die senioren helpt de deur uit te gaan en zo blijvend bijdraagt aan sociaal contact, biedt mooie mogelijkheden voor de senioren in onze gemeente.

Betrokkenheid van senioren vindt het CDA belangrijk. Daarom zijn wij steeds alert op initiatieven die deze betrokkenheid kunnen vergroten. Een tekort in de mogelijkheid van ouderen om de deur uit te gaan en het initiatief ANWB Automaatje komen hier bij elkaar.

ANWB AutoMaatje is een gezamenlijk initiatief van gemeenten, de ANWB en welzijnsorganisaties. De mogelijkheden om naar buiten te gaan worden door leeftijd of gezondheid beperkter. Autorijden lukt vaak niet meer en steeds een beroep doen op naasten is moeilijk. Door AutoMaatje toe te voegen aan het bestaande vervoersnetwerk kan weer deelgenomen worden aan het sociale en maatschappelijke leven.

Het is een laagdrempelig initiatief. Elke gemeente kan meedoen: het is een vervoersservice voor en door de eigen inwoners. Voor de uitvoering werken gemeenten samen met de ANWB en met welzijnsorganisaties. Vrijwillige chauffeurs uit de buurt voeren met hun eigen auto de ritjes uit tegen een zeer voordelig tarief. Op die manier houden mensen die moeilijk de deur uit kunnen, alle vrijheid om zich te verplaatsen. Het gaat hier bovendien om een maatschappelijk verantwoord project waar geen winst op wordt gemaakt. De vrijwilligers rijden in hun eigen auto en de gebruikers betalen voor het vervoer een vaste onkostenvergoeding per kilometer.

Alle facetten die wij als CDA belangrijk vinden komen in ANWB AutoMaatje samen: participatie, tegengaan van eenzaamheid, omzien naar en contact met elkaar. Wij vragen het College van Burgemeester en Wethouders daarom dit voorstel over te nemen. Mobiliteit is een primaire factor in voorkomen van eenzaamheid en het doorbreken van sociaal isolement. Als gemeente kunnen en moeten we daar een belangrijke rol in spelen!

Door: Jac Wouters

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.