02 december 2020

Belangrijke stap voor ontwikkeling spoorzone in Rijen gezet

Met het zetten van drie handtekeningen is een belangrijke stap gezet voor verdere ontwikkeling van een vernieuwde spoorzone in Rijen. Twee drukke spoorwegovergangen aan de Julianastraat / Stationsstraat en aan de N631 ( Vijf Eikenweg ) worden vervangen door twee tunnels. Daarvoor hebben bestuurders van de gemeente Gilze en Rijen, de provincie Noord-Brabant en het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat hun handtekeningen gezet  onder een contract ter waarde van 59 miljoen euro. Namens onze gemeente is getekend door onze CDA wethouder Sandra Diepstraten.

Sinds 2017/2018 wordt door de gemeente Gilze en Rijen o.l.v. voormalig wethouder Dols hard gewerkt om de stationsomgeving te verbeteren en knelpunten aan het spoor in Rijen op te lossen. Oplossingen voor geluid, trillingen en dichte spoorwegovergangen. Oplossingen om de bereikbaarheid van de hele stationsomgeving inclusief perrons te verbeteren in samenwerking met een bewonerswerkgroep. Mensen  die wonen in de spoorzone en waarvoor de veranderingen grote gevolgen hebben.

Sinds het vertrek van Wethouder Dols in mei 2019 valt het project spoorzone onder de portefeuille van Wethouder Diepstraten, die gepokt en gemazeld is in ruimtelijke projecten.

Rijen is gelegen aan de druk bereden Brabantroute waarover dagelijks vele reizigers- en goederentreinen passeren. Het is duidelijk dat dit veel overlast met zich meebrengt. Omdat het treinverkeer de komende decennia nog verder zal toenemen is gekeken hoe doorstroming en veiligheid in het verkeer het beste kan worden gewaarborgd.

Voor de route Julianastraat / Stationsstraat is gekozen voor een onderdoorgang waarbij fietsers voorrang hebben op het autoverkeer. Natuurlijk is niet iedereen blij. Sommige omwonenden moeten verhuizen, anderen krijgen een tunnel voor hun huis. Daarom heeft het CDA altijd aangedrongen op persoonlijk contact met de omwonenden waarbij met hun wensen zoveel mogelijk rekening wordt gehouden. Voor het CDA gaat het algemeen belang echter voor persoonlijk belang. Met ontwikkeling van een nieuwe spoorzone inclusief tunnel wordt het stationsgebied gereed gemaakt voor de komende 50 jaar. Met herstel van het stationsgebouw in oude glorie is een begin gemaakt met deze ontwikkeling. Aansluitend aan deze ontwikkeling wordt ook de snelfietsroute F58 tussen Breda en Tilburg aangelegd parallel aan de spoorlijn vanaf de tunnel aan de Vijf Eikenweg tot aan de generaal Maczek tunnel.

Met beide ontwikkelingen blijft Rijen ook in de 21e eeuw bereikbaar voor trein-,auto en fietsverkeer.

Jac Wouters, raadslid CDA Gilze en Rijen

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.