02 mei 2018

CDA-fractie blij met coalitieprogramma 2018-2022

In de periode 28 maart t/m 19 april  hebben de fracties van Kern’75, Gemeentebelang en CDA hard gewerkt aan het opstellen van een coalitieprogramma voor de nieuwe bestuursperiode. Het CDA is blij met het resultaat.

Aan de hand van de programmabegroting zijn de beleidsvoornemens voor deze periode vastgelegd, welke dienen als basis voor de komende vier jaar.

Gezamenlijk is geconstateerd dat de opgaven voor de komende bestuursperiode onverminderd groot zijn. Openbare Orde en Veiligheid, Sociaal Domein, Openbare ruimte, Volkshuisvesting en Klimaat en Duurzaamheid vormen de speerpunten voor de komende periode.

Deze vijf speerpunten sluiten prima aan bij de uitgangspunten van het CDA. Gerechtigheid, Solidariteit, Gespreide verantwoordelijkheid en Rentmeesterschap komen allen terug  in het coalitieakkoord.

Ten aanzien van Publieke Gerechtigheid staat het CDA pal voor de rechtsstaat, als onmisbare voorwaarde voor de bescherming van mensen. De overheid moet zorgen dat mensen zich veilig voelen.

Voor wat Gespreide Verantwoordelijkheid betreft zet het CDA in op betrokken burgers om de onderlinge verbondenheid te versterken. Er moet betrokkenheid zijn tussen generaties en tussen arm en rijk.

Solidariteit betekent voor het CDA dat mensen die het echt nodig hebben in Gilze en Rijen kunnen rekenen op een goed vangnet. Problematische schulden en armoede willen we voorkomen en aanpakken, waarbij we speciale aandacht hebben voor kinderen in armoedesituaties. In Gilze en Rijen moet iedereen mee kunnen doen, ongeacht afkomst of achtergrond. Daarom organiseren we de dienstverlening dichtbij. Een laagdrempelige plek waar inwoners met al hun zorgvragen terecht kunnen.

In de wereld om ons heen groeit het besef tot zorg voor natuur en cultuur, vanuit een besef van verbondenheid tussen de generaties. Volwassenen in de wereld van nu kunnen het niet maken onverantwoord om te gaan met onze planeet en de toekomst van kinderen en kleinkinderen af te wentelen op andere mensen. Daarom wil het CDA een actieve bijdrage leveren aan onze eigen leefomgeving, vanuit een voorbeeldfunctie. Zorg voor onze natuur, zorg voor onze manier van wonen en leven begint bij ons zelf.

Door: Jac Wouters

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.