28 januari 2018

CDA Gilze en Rijen ernstig teleurgesteld in Defensie

De CDA-fractie in Gilze en Rijen is ernstig teleurgesteld in de houding van het Ministerie van Defensie over het conceptluchthavenbesluit voor de vliegbasis Gilze-Rijen. Verschrikkelijk voor onze dorpen. Vooral inwoners van Rijen zuid (Grote Spie/Atalanta) en Gilze noord (Nerhoven/Warande) worden geconfronteerd met nog meer geluidsoverlast dan nu.

CDA wil dat simulatoren sneller worden ingezet, waardoor de overlast afneemt.

Juist aan de zuidkant van Rijen en noordkant van Gilze vindt uitbreiding van het vlieggebied plaats. Met grotere overlast en een slechtere leefomgeving tot gevolg. Defensiemetingen wijzen uit, dat 200 woningen moeten worden aangepast voor € 12.000.000. Volgens gemeentelijke metingen zijn dat er echter veel meer! Het overlastgebied is veel groter dan Defensie doet voorkomen.

Weg met de reserveveldfunctie

Omdat Defensie weigert de reserveveldfunctie van de vliegbasis voor straalvliegtuigen te beperken wordt de geluidsproductie hiervan volledig meegerekend in de geluidscontour. Hierdoor is woningbouw in Hulten en Molenschot onmogelijk. De reserveveldfunctie wordt nauwelijks gebruikt en, omdat ook andere vliegvelden zoals Eindhoven en Woensdrecht beschikbaar zijn, is volledige toerekening niet noodzakelijk. De contour kan kleiner, waardoor woningbouw in Hulten en Molenschot wel mogelijk is.

Onderzoek wijst uit dat het gebruik van simulatoren de overlast kan beperken, omdat hierdoor minder vliegbewegingen nodig zijn. CDA wil dat simulatoren sneller worden ingezet, waardoor de overlast afneemt. Dit is geen keuze maar een verplichting van Defensie naar onze inwoners.

Teken bezwaar aan!

Duidelijk is dat de strijd nog lang niet is gestreden. Tekent u dus allemaal bezwaar aan tegen het aankomende luchtvaartbesluit. De CDA-fractie is graag bereid u bij het indienen van een zienswijze te helpen.

Zelf hebben wij reeds contact gezocht met CDA-collega’s uit Den Haag en onze bezwaren kenbaar gemaakt. CDA-wethouder Rolph Dols heeft gesproken met partijleider Sybrand Buma en 31 januari is een gesprek gepland met Hanke Bruins Slot, CDA-parlementariër en lid van de vaste kamer commissie Defensie.

CDA-wethouder Dols geniet een breed draagvlag in de gemeenteraad van Gilze en Rijen. Hij wordt in dit dossier gesteund door alle partijen. Gilze en Rijen leeft al meer dan 100 jaar met een vliegbasis. De vliegbasis is economisch gezien belangrijk maar dan wel met een evenredige balans tussen lusten en lasten.

Jac Wouters
Fractievoorzitter CDA

 

 

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.