21 februari 2019

CDA in gesprek over jeugdhulp

Veel gemeenten maken zich zorgen over de stijgende kosten van de jeugdhulp. Ook in Gilze en Rijen. Voor ons was dit voldoende reden om hierover in Den Haag bij de landelijke CDA-fractie aan de bel te trekken. Afgelopen week hebben we een goed gesprek gehad met ons Brabants Tweede Kamerlid René Peters en onze zorgen met hem gedeeld.

Directe aanleiding voor dit gesprek vormde het verwachte tekort over 2018: 1,1 miljoen alleen al in Gilze en Rijen. Voor de hele regio Hart van Brabant, negen gemeenten, ruim 18 miljoen. Een enorm bedrag. Hoe kan dit?

Om antwoord te kunnen geven op deze vraag wordt onderzoek gedaan naar de oorzaken van de tekorten. En tegelijkertijd zijn vanaf oktober maatregelen genomen om de uitgaven ‘beheersbaar’ te houden. Maar hoe druk we ook zijn met de financiën, we mogen nooit vergeten dat het gaat om kinderen die hulp nodig hebben en die nooit tussen wal en schip mogen raken.

De toegang tot jeugdhulp moet op orde zijn. Het sociaal team heeft hierin een spilfunctie en moet voldoende deskundigheid bezitten om met de hulpvraag van kind en ouders aan de slag te kunnen. Praktijkondersteuning voor huisartsen blijkt van grote waarde. Voor de aanbieders van jeugdhulp ligt hier een bijzondere opdracht. Zij moeten hierin hun verantwoordelijkheid nemen. Lichte zorg als het kan en zware zorg alleen als dat nodig is in het belang van het kind.

Terug naar ons gesprek. Een landelijke herbezinning op  jeugdhulp is hard nodig. Wat valt nu echt onder jeugdhulp? Welke (commerciële) rol spelen sommige testbureaus en dure aanbieders? Maken we niet van alles een probleem en horen sommige dingen misschien gewoon bij het leven? Stellen we misschien te hoge eisen aan onze kinderen? Is een peuterstresstest echt nodig? Ons overleg heeft voldoende stof tot nadenken gegeven!

Een ding is helder, alleen steeds meer geld bijleggen is niet de oplossing. Het huidige systeem moeten we grondig tegen het licht houden. Geld en daarmee dus de noodzakelijke zorg moet op de juiste plaats terechtkomen. We willen dat kinderen die hulp nodig hebben die ook in de toekomst kunnen blijven krijgen.

Janet Frankemölle-Bolier
gemeenteraadslid

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.