02 februari 2020

CDA op bezoek in Den Haag over luchthavenbesluit

11 december schreef ik in het weekblad dat wethouder Diepstraten Staatssecretaris van Defensie mevrouw Barbara Visser zou uitnodigen voor een bezoek aan Gilze en Rijen. Dit om persoonlijk ter plaatse te bezien en te horen wat de vliegbewegingen van de helikopters van de vliegbasis doen met de leefbaarheid in onze dorpen. Zoals bekend zal het aantal vluchten volgens het nieuwe concept-luchthavenbesluit verdrievoudigen, van 35.000 tot 100.000 vluchten. Ook het nachtvliegen wordt uitgebreid.

Dit is voor veel bewoners, vooral in Hulten en Molenschot, onaanvaardbaar. Het betekent dat bouwen in beide kernen nagenoeg onmogelijk wordt, hetgeen ten koste gaat van de leefbaarheid. Geen nieuwbouw betekent geen nieuwe jonge inwoners, geen jonge kinderen welke essentieel zijn voor behoud van de scholen in beide kernen. Hulten en Molenschot worden op slot gezet en daarmee dorpen zonder toekomstperspectief. Dit is voor de CDA fractie in Gilze en Rijen onaanvaardbaar.

Om onze bezwaren extra kracht bij te zetten hebben CDA wethouder Diepstraten en CDA fractievoorzitter Jac Wouters jongstleden woensdag 22 januari een bezoek gebracht aan de CDA woordvoerder voor Defensie Martijn van Helvert. Het was prettig om te constateren dat ook andere landelijke partijen uit onze gemeenteraad hetzelfde hebben gedaan. Samen optrekken om het beste resultaat te bereiken. Het voordeel voor een landelijke politieke partij, korte lijnen met verantwoordelijke politici in Den Haag.

Onderwerpen van gesprek waren de geplande toename van het aantal vluchten en uitbreiding van nachtelijke vlieguren, uitbreiding van de geluidscontour maar vooral de handhaving van de reservefunctie voor de vliegbasis Gilze-Rijen gedurende 6 maanden. Handhaving hiervan betekent immers dat de geluidscontour onnodig over Hulten en Molenschot blijft liggen terwijl er door Defensie al 12 jaar geen gebruik van de reserve functie is gemaakt. Voor al deze bezwaren vonden we een aandachtig oor bij Martijn van Helvert.

Het bezoek van Staatssecretaris Visser aan Gilze en Rijen wordt momenteel voorbereid. Natuurlijk hopen we dat de Staatssecretaris met een gunstige boodschap voor onze gemeente naar het zuiden afreist. We wachten af maar zullen alle ontwikkelingen over het luchthavenbesluit positief kritisch beoordelen en blijven volgen.

Jac Wouters, fractievoorzitter

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.