11 januari 2021

CDA: Terugblik op 2020

Er ligt er een uitzonderlijk jaar achter ons. Onze vertrouwde samenleving is in nog geen jaar tijd  veranderd. Corona heeft de hele wereld op zijn kop gezet, ook Gilze en Rijen. Toch was er ook dit jaar meer nieuws. Een overzicht door Martin Van Zuijlen.

Nieuwe burgemeester

Januari: Start met de gebruikelijk nieuwjaarsborrel en de laatste nieuwjaarstoespraak van Burgemeester Boelhouwer. De eerste vergaderingen volgen.

Februari: Derk Alssema wordt voorgedragen voor de benoeming tot burgemeester van Gilze en Rijen. In de raadsvergadering is veel ruimte voor nieuwe bouwplannen, het bestuurlijk convenant  ABG en klimaatadaptatie. Op uitnodiging van CDA –wethouder Sandra Diepstraten bezoekt staatssecretaris Barbara Visser onze gemeente voor het luchthavenbesluit.

Maart: Het coronavirus grijpt om zich heen. Ons idee  “Automaatje” wordt opgestart. De  commissie middelen start als gebruikelijk en dan komt het bericht van een lockdown. Vergaderingen en bijeenkomsten liggen plotseling stil. Het feestelijk afscheid van Jan Boelhouwer kan niet doorgaan.

Nieuw normaal

April: De vergaderingen worden weer opgepakt, door de coronamaatregelen zonder publiek maar te volgen via livestream. Burgemeester Alssema leidt zijn eerste raadsvergadering. Het CDA brengt de opvang van vluchtelingenkinderen in Griekenland  via een motie onder de aandacht.

Mei: De scholen mogen gelukkig weer open maar we kunnen voorlopig niet terug naar normaal.

Juni: De raad stelt de Gebiedsvisie Stationsomgeving Rijen vast. Huisvesting arbeidsmigranten  komt hoog op de agenda.

Nieuwe fractievoorzitter

Juli: Binnen de CDA fractie geeft Jac Wouters het stokje als fractievoorzitter door aan Janet Frankemölle. We uiten onze zorgen over de perspectiefnota 2021-2025. Ondersteuning jonge mantelzorgers blijft gelukkig behouden.

Augustus: Na intensieve weken  en gesprekken over jeugdhulp, huisvesting arbeidsmigranten en huisvesting ABG-organisatie tijd voor wat rust en een ontspannen bezoekje aan natuurgebied de Lange Rekken.

September: De nieuwe burgemeester wordt geïnstalleerd en oud-burgemeester Jan Boelhouwer wordt ereburger. CDA vraagt opnieuw aandacht voor begrijpelijke taal en eenzaamheid.

Nieuw centrum Gilze

Oktober: Het Dorpsteam is bijna één jaar actief. De CDA fractie geeft aan dat ze tegen grootschalige zonneweides is op dure landbouwgrond.

November: De begroting 2021 gaat over mensen. Veel ruimte voor extra wensen is er niet. In Gilze worden de laatste stappen gezet voor het centrumplan en de ontwikkeling van de spoorzone gaat een volgende fase in.

December: Het land gaat opnieuw op slot. Alleen de raadsvergadering is nog fysiek en duurt tot bijna middernacht. Inclusieagenda en verordeningen van o.a. de APV, WMO en jeugdhulp worden vastgesteld.

Nieuwjaar

Wat 2021 gaat brengen is nog onduidelijk maar hopelijk brengt het vaccineren het gewone leven voor iedereen weer iets dichterbij.

Martin van Zuijlen, commissielid CDA Gilze en Rijen

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.