08 februari 2018

CDA voor een veilige gemeente

’s Winters vroeg naar het werk of naar school? Dan wil je niet door een slecht verlichte straat of over een slecht onderhouden fietspad. ’s Middags de kinderen uit school halen? Dan wil je weten dat auto’s daar in de buurt voorzichtig rijden. En wie ’s avonds nog even een boodschapje wil doen, moet een veilig gevoel hebben bij het winkelcentrum. Dus dat dealen achter de Lavrije – ja, we zien jullie daar echt wel staan – moet afgelopen zijn.

Veiligheid komt in vele soorten en maten. Of het nu gaat om veiligheid in het verkeer, het voorkomen van criminaliteit en drugshandel of gewoon het gevoel dat er voldoende politie rondloopt. In je eigen huis, tuin, straat, wijk en dorp wil je veilig zijn. En als je kinderen in de wijk aan het spelen zijn, dan wil je het gevoel hebben dat er voldoende op ze wordt gelet. Louche types in de buurt? Dan belt iemand de politie. Veiligheid in de wijk begint in de wijk. Daarom is CDA groot voorstander van buurtpreventie. De wijk Wolfsweide doet het al; graag zouden wij zien dat buurtpreventie in de hele gemeente aanwezig is. De gemeente moet daarbij helpen.

Gevaarlijke verkeerssituaties willen we aanpakken, waar ze ook ontstaan. En waardoor ze ook ontstaan. Dat kan zoiets kleins zijn als vastmaken van losliggende stoeptegels of zoiets groots als het verleggen van een fietspad. We willen ook zichtbare veiligheid in onze gemeente. Dat betekent dat het politiebureau in Rijen moet blijven, dat er voldoende blauw op straat is en we voldoende BOA’s hebben, die we waar en wanneer het nodig is in kunnen zetten. En als het gaat om drugsoverlast? Dan staan we pal achter burgemeester Boelhouwer. Voor drugs is in onze gemeente geen plaats.

Raadslid Martin van Zuijlen, nummer 7 op onze lijst, heeft genoeg ideeën hoe we de gemeente verkeersveiliger kunnen maken. En fractievoorzitter Jac Wouters, nummer 2, wil graag een woordje doen over veiligheid op straat.

Martin, hoe zorgen we lokaal voor goede verkeersveiligheid?

“Gilze en Rijen is een gemeente met negen basisscholen, een station, een vliegveld, grote bedrijven, kleinere bedrijven en vooral heel veel mensen die elke dag op pad gaan en ’s avonds graag weer thuis willen komen. Dat betekent dat mensen overal veilig moeten kunnen komen; ons wegennet moet op orde zijn. Richting station en scholen denk ik daarbij aan goed uitgestippelde, vrij begaanbare en duidelijk gemarkeerde fietspaden. Van het snelverkeer moeten fietsers geen last hebben. Daarom ben ik ook een groot voorstander van snelfietspaden en fietssnelwegen. Richting bedrijventerreinen moeten er veilige toe- en afvoerwegen zijn.”

Jac, wat betekent veiligheid op straat voor jou?

“Veiligheid is voor mij de basis voor een aantrekkelijke gemeente en daarom topprioriteit. Dat vraagt om stevige maatregelen, geen woorden maar daden. Ik ben daarom groot voorstander van buurtpreventieteams in de hele gemeente. Een bijzondere rol is weggelegd voor de wijkagent en BOA. Zij zijn de ogen en oren van de buurt. Daarom willen we de BOA’s ook buiten kantooruren inzetten. Ook maakt het CDA zich hard voor behoud van het politiebureau in Rijen. Voldoende politie op straat geeft mij een veiliger gevoel.”

 

 

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.