22 juni 2022

Energienet overbelast. Code rood

De berichten over het overbelaste elektriciteitsnetwerk buitelen over elkaar heen. Het CDA Gilze en Rijen is zeer verontrust over de laatste mededeling van TenneT dat het elektriciteitsnetwerk van Limburg en Brabant overbelast is. Nieuwe aansluitingen van bedrijven of supermarkten zijn daardoor praktisch niet meer mogelijk. Dat betekent dat provincies en dus gemeenten grotendeels op slot worden gezet.

Presentatie Enexis

Slechts een paar weken geleden werd onze raad geïnformeerd door Enexis. We hoefden ons hier nog geen al te grote zorgen te maken want er was nog ruimte op het elektriciteitsnet. Voor particuliere aansluitingen was in ieder geval nog voldoende capaciteit beschikbaar, voor nieuwe aansluitingen bedrijven werd een slag om de arm gehouden. Uitbreiding van het netwerk moet gebeuren maar duurt vele jaren en is kostbaar. De laatste berichten van TenneT zijn nog veel verontrustender, de maximale capaciteit is in Limburg en Brabant bereikt.

Energietransitie

In 2050 moet zowel particulieren als bedrijven van het aardgas af zijn. Dat betekent dat we nog veel meer elektriciteit moeten opwekken en vervoeren dan nu het geval is. Er moet heel veel gebeuren om te zorgen dat de problemen die nu al voelbaar zijn zich niet verder opstapelen. Om versneld van het aardgas af te komen kan waterstof mogelijk één van de oplossingen zijn. Maar om waterstof in grote hoeveelheden te produceren is veel  elektriciteit nodig. Ook over (grootschalig) opslaan ervan moet nog goed worden nagedacht. Het installeren van een warmtepomp helpt om versneld van het aardgas af te komen maar warmtepompen zijn niet in voldoende mate aanwezig terwijl er ook een tekort aan personeel is om te fabriceren en te installeren. Zijn de gestelde doelen voor 2030 en 2050 wel haalbaar en niet te rooskleurig voorgesteld?

Gevolgen voor gemeente

Het CDA maakt zich grote zorgen over de gevolgen die dit heeft voor onze inwoners en ondernemingen. Aansluitingen van zonnepanelen staan voor bestaande bedrijven onder druk en nieuwe bedrijven kunnen wellicht helemaal niet worden aangesloten op het elektriciteitsnet. Wat betekent het in de toekomst voor woningbouw en andere plannen?  Het CDA vindt dat vanuit het rijk en de provincie samen met TenneT en in samenspraak met de gemeenten met spoed een plan van aanpak moet komen. 

Wil je met ons meedenken of zijn er vragen of opmerkingen stuur dan een bericht naar [email protected] of [email protected]

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.