25 december 2019

Gilze en Rijen voor iedereen toegankelijk

De laatste raadsvergadering van 2019 zag de behandeling van de nota “Voor iedereen toegankelijk”. Met algemene stemming gaf de gemeenteraad zijn fiat aan deze nota, die benadrukt dat mede-inwoners met een beperking zelfstandig mee moeten kunnen doen in het dagelijkse leven. Het CDA is blij dat de gemeente het hoofd gaat bieden aan alledaagse hindernissen.

In de nota worden acties beschreven waardoor mensen met een beperking vrijer zijn in hun doen en laten. Iedereen moet aan het dagelijkse leven kunnen deelnemen, aan activiteiten die voor veel van ons zo vanzelfsprekend lijken. Zelfstandig boodschappen doen, naar de sportschool of het sportveld gaan, een theatervoorstelling bezoeken en kunnen werken, dat moet iedereen kunnen.

In nauw contact met de mensen die het betreft, is een aantal concrete verbeterpunten aangewezen. Sommige belemmeringen kunnen eenvoudig weggenomen worden. Zo zijn de op- en afgangen van stoepen erg steil en dat maakt het lastig voor mensen met een rolstoel, scootmobiel of rollator om deze te gebruiken. Ook kwam naar voren dat mensen met een visuele beperking zich anders oriënteren op straat. Tijdens gesprekken kwam naar voren welke hindernissen zij ervaren en hoe die het beste opgelost kunnen worden.

De gevoerde discussies bieden een mooie kans om onbedoelde missers uit het verleden niet in toekomstige publieke werken te herhalen. Er staan de komende jaren een hoop projecten op stapel op het gebied van openbare ruimte en gebouwen, die grote nood hebben aan de kennis van ervaringsdeskundigen. CDA is blij dat de gemeente niet enkel oog heeft voor de “gemiddelde inwoner” maar echt probeert te kijken naar de behoeften en wensen van alle groepen die onze gemeente rijk is.

De nota is evenwel pas het begin. Nog voor de zomervakantie van 2020 volgt een concreet uitvoeringsplan. Mooie ideeën zijn het, maar ideeën blijven het tot ze uitgevoerd worden. Het CDA is blij dat met de ingeslagen weg én zal nauwgezet vervolgstappen in de gaten houden. Zo zorgen we voor een Gilze en Rijen waarin iedereen zijn ding kan doen.

Lenie Schuermans, raadslid

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.