08 november 2019

Het CDA en 75 jaar bevrijding

Van oktober 2019 tot mei 2020 viert Nederland 75 jaar bevrijding. CDA vindt het herdenken van de Tweede Wereldoorlog ontzettend belangrijk en is blij met de vele activiteiten in deze eerste maand, zoals de documentaire “Overleven in de schaduw van het vliegveld”, het concert van het Lokaal Bevrijdingsorkest, de optocht van legervoertuigen en de tentoonstelling “Bevrijding en Wederopbouw”.

Op 8 en 9 oktober werd de documentaire “Overleven in de schaduw van het vliegveld” vertoond. Bezoekers van de Boodschap in Rijen en de Schakel in Gilze keken naar een door Heemkring Molenheide samengesteld tijdsdocument over de periode 1940 – 1945. De vele bezoekers waren onder de indruk van de getoonde beelden en van de indrukwekkende en levendige verhalen van inwoners van onze gemeente. De documentaire liet zien dat onze vrijheid niet vanzelfsprekend is.

Toen was er op 26 oktober een prachtig concert met warme klanken van het Lokaal Bevrijdingorkest en enthousiaste zang van een gelegenheidskoor. Het Orkest van de Koninklijke Luchtmacht sloot het concert op hun bekende swingende wijze af.

Direct de dag erop, 27 oktober, reed door Gilze en Rijen een grote stoet van legervoertuigen uit de Tweede Wereldoorlog. Op 1 november werd de tentoonstelling “Bevrijding en Wederopbouw” geopend. Het Gilde St. Ambrosius gaf acte de présance. De burgemeester en pastoor hernieuwden de eed van gelofte en trouw. Daarna liepen de genodigden onder de ereboog, versierd met roosjes in de kleuren van onze vier kernen, door naar binnen en werd na een korte toespraak de tentoonstelling geopend.

Elk jaar herdenken we de schrijnende verhalen uit de Tweede Wereldoorlog, dit jaar in het bijzonder. Elk jaar benadrukken we dat de verschrikkingen van de Tweede Wereldoorlog nooit vergeten mogen worden. Het CDA wil dat de verhalen over de Tweede Wereldoorlog worden doorverteld aan volgende generaties. Van zij die de Tweede Wereldoorlog mee hebben gemaakt en vandaag – 75 jaar na de bevrijding –leven, kunnen nog maar weinig hun verhaal live vertellen. Het zou wel eens het laatste jaar kunnen zijn dat zij de bevrijding kunnen vieren en hun verhalen over moed en de wil om te overleven met ons kunnen delen.

Namens de CDA-fractie,
Connie Hartog Zweers

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.