24 september 2020

Makkelijk communiceren blijft altijd moeilijk

Sommige brieven vanuit de gemeente zijn vrij lastig. Ze zijn al lastig te begrijpen wanneer je goed kunt lezen en schrijven. Dat is niet vreemd, want de gemeente moet vaak complexe dingen uitleggen. En complexe dingen uitleggen in simpele taal, dat is echt een kunst. Voor laaggeletterden maakt dat de situatie extra lastig. Onze CDA-fractie houdt dit onderwerp graag op de radar: twee weken terug stelden we er weer vragen over.

Duidelijk taalgebruik

Bij een goede dienstverlening in de gemeente hoort duidelijk taalgebruik. Dat geldt aan de telefoon, aan de balie en in een brief. Wie iets vraagt, moet duidelijk antwoord krijgen. Een formulier moet simpel zijn. Dit vinden we als CDA ontzettend belangrijk. En in Gilze en Rijen wordt daar vol op ingezet. Daar zijn we blij mee!

Omdat dit zo’n belangrijk onderwerp is, blijven we er wel steeds aandacht voor vragen. Dat vinden wij niet vreemd, want goed communiceren is iets dat je voortdurend en actief doet. Daar moet je over na blijven denken. En blijven ontwikkelen. Twee weken terug hebben we in de commissievergadering gepraat over de dienstverlening van de gemeente aan inwoners, bedrijven en organisaties. Het CDA heeft er opnieuw aandacht voor gevraagd: “Wethouder, let op duidelijke en heldere taal!”

Laaggeletterden moeten mee kunnen doen

Het wordt allemaal nog veel lastiger als je laaggeletterd bent. Het is daarom van groot belang om te blijven werken aan het tegengaan van laaggeletterdheid. In 2019 heeft de gemeente Gilze en Rijen, na vragen van onze CDA-fractie, het Taalakkoord ondertekend. Het belang van goed kunnen lezen en schrijven werd daarmee extra benadrukt. We vinden het belangrijk dat iedereen mee kan doen.

Vorige week stond een mooi artikel in deze krant over de taalwandeling. In de week van lezen en schrijven hebben de bibliotheek, het VIP, Budgetcafé en de gemeente extra aandacht gevraagd voor laaggeletterdheid. De route en bijbehorende verhalen zijn echt een aanrader; u vindt ze op de website: bit.ly/rondwandelingen.

Hebt u vragen of opmerkingen n.a.v. dit artikel of wilt u eens meepraten, laat het ons weten! U kunt ons mailen via [email protected], bellen op 0616 316 102 of een bericht achterlaten via onze Facebookpagina.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.