19 januari 2021

Noodopvang en onderwijs onmisbaar

De noodopvang van veel scholen en kinderopvang is overbelast. Voor het CDA reden om vragen te stellen over de stand van zaken in onze gemeente. Zijn er genoeg plaatsen om kinderen op te vangen van ouders die werken in bijvoorbeeld de zorg en andere cruciale beroepen.

Waarom noodopvang?

Krantenberichten en journaals berichten bijna dagelijks over de lastige positie waarin veel scholen, kinderdagverblijven en ouders zitten. Scholen moeten naast het verzorgen van onderwijs op afstand ook noodopvang bieden aan kwetsbare kinderen en aan kinderen met ouders die werken in cruciale beroepen. Ook in onze gemeente staan scholen en kinderopvang voor de enorme opgave om voldoende opvangplekken aan te bieden. Dat dat niet altijd makkelijk is blijkt wel uit verhalen die we horen van ouders aan wie gevraagd wordt om elkaars kinderen op te vangen.

Situatie in onze gemeente

Het CDA stelde vragen aan het college over de situatie in onze gemeente. We zijn blij te horen dat het contact met de schoolbesturen en kinderopvang door alle partijen als zeer prettig wordt ervaren en dat er momenteel voldoende opvangplaatsen zijn. Ook zijn er plannen om de capaciteit bij een langere lockdown uit te breiden.

Op de Prinsenbosschool op het AZC komen alle kinderen twee dagen per week naar school. Net als alle andere kinderen missen ze de regelmaat van school maar moeten de andere 3 dagen proberen te werken te spelen en te slapen in één kamer samen met ouders, broertjes en zusjes.

Waardering

Het CDA beseft dat het bieden van noodopvang door scholen lastig is. De leerkrachten zijn druk met digitaal lesgeven en kunnen dus niet op de vertrouwde manier voor een groep kinderen staan. Het is passen en meten. We hebben veel waardering voor de manier waarop het onderwijs hier vorm aan geeft.

Ook hebben we veel respect voor alle kinderen en ouders  en niet te vergeten opa’s en oma’s die thuiswerken en het allemaal zo goed mogelijk oppakken.

Onze CDA- fractie hoort graag waar kansen en uitdagingen liggen. Wilt u, wil jij met ons meedenken of aandachtspunten meegeven? Bel op  0616 316 102, mail naar [email protected] of stuur een Facebookberichtje naar @CDAGilzeRijen!

Janet Frankemölle, fractievoorzitter

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.