11 juni 2019

Positieve kijk op toekomst ABG

CDA Gilze en Rijen blikt terug op een opbouwende radenavond van onze drie ABG-gemeenten. Na een eerste intensieve periode van onze ABG-organisatie, werden op 28 mei de puntjes op de i van rapport Berenschot gezet. Op deze derde gemeenschappelijke avond waren we te gast in het gemeentehuis van Alphen-Chaam.

Hart van Brabant of West-Brabant?

De raden van Baarle-Nassau, Alphen-Chaam en Gilze en Rijen gingen in gemêleerde groepjes in gesprek over een gedeeld toekomstperspectief, suggesties voor directie en bestuur, financiën en niet te vergeten een verbindingscommissie van raadsleden. Dit alles zorgde voor een pittige discussie. Uiteindelijk vonden we grotendeels hetzelfde en dat is voor ons als CDA ontzettend belangrijk.

We hebben onze ABG-organisatie hard nodig. Zonder onze ambtenaren liggen de drie gemeenten plat: dan draait er niets meer. Vergunningen, losliggende stoeptegels, verlichting, vuilnis, rijbewijzen en paspoorten zijn zo maar wat voorbeelden van waar inwoners en bedrijven mee te maken krijgen. Dat moet goed geregeld zijn. Maar onze ambtenaren hebben wel duidelijkheid nodig. Ze moeten ze weten met wie ze zaken doen. Dus dat Gilze en Rijen voor de jeugdzorg is aangesloten bij “Hart van Brabant” terwijl Alphen-Chaam en Baarle-Nassau hun heil moeten zoeken bij samenwerkingsverband “West Brabant” vinden wij vreemd. Kan dat anders?

Buitengebied

Als tweede nemen we het buitengebied. Alle ABG-gemeenten kampen met gelijke problemen: vrijkomende agrarische bedrijven, asbestsanering, drugsafval, natuurbeheer en uiteraard de duurzaamheidsopdracht. Er is zoveel dat ons verbindt dat we als drie gemeenten ons daarop samen moeten richten. Dan hebben we nog de huisvesting. Ook daarvoor geldt: zorgvuldigheid en goed overleg tussen de ambtelijke organisatie en de drie gemeenten is gewenst. Het gaat immers om een werkbare situatie die voor zowel ambtenaren als inwoners, bedrijven, colleges en raden het meest optimaal is.

Als CDA staan wij op het standpunt dat om welke keuze het ook gaat worden, iedere gemeente, door een eigen loket, de directe lijn met inwoners kan behouden. De eigenheid van iedere gemeente staat voorop. We willen immers er zorg voor dragen dat specifieke kenmerken van gemeenten behouden blijven. Of het nu gaat om cultuurvoorzieningen of inrichting van het eigen centrum.

Janet Frankemölle, raadslid

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.