11 juni 2020

Samen tegen zwerfafval

Zeg nee tegen zwerfafval. Het lijkt heel gewoon maar toch komen we het overal tegen. Verpakkingsmateriaal, blikjes, plastic flesjes en ga zo maar door. Het vervuilt bermen, natuurgebieden en straten. Daarom is door de gemeente een visie zwerfafval opgesteld, die het CDA heeft gesteund.

Het CDA vindt deze visie uitermate belangrijk. Waar je ook kijkt zie je achteloos weggooide zakjes, snoeppapiertjes, sigarettenpeuken, flesjes en blikjes. Het CDA beseft dat het een taak van ons allemaal is om te zorgen dat deze visie eigenlijk overbodig is. Gewoon door het goede voorbeeld geven. Neem je afval mee naar huis of gooi het in een afvalbak. Laat aan elkaar zien dat het niet gewoon is om een snoeppapiertje, kauwgum of bananenschil op straat te gooien. Durf een ander er ook op aan te spreken.

De gemeente, op haar beurt, moet zorgen voor voldoende afvalbakken en -netten. Op tijd leegmaken is daarbij erg belangrijk. Bedrijven en horeca hebben ook een opdracht meegekregen. De 25-meterregel. Dat betekent dat zij binnen een radius van 25 meter rond hun pand, zorgen dat het er netjes opgeruimd is. Verkoop je als ondernemer bijvoorbeeld ijs, dan moet de klant het lege bekertje ook netjes kwijt kunnen.

De jeugdgemeenteraad zette dit onderwerp vorig jaar al op de agenda onder de hashtag #zwerfie . We volgden dit als CDA op de voet. Een middag zwerfafval verzamelen met de jeugdgemeenteraad leverde flink wat zakken afval op. Ik was verbaasd over de hoeveelheid die in een uurtje werd verzameld. Ook door de huidige jeugdraad is het op de agenda gezet en ze hebben flink nagedacht over wat de jeugd en scholen kunnen betekenen. In oktober deden we als CDA mee aan de ABG Clean-up.

In een uur tijd hadden we drie grote vuilniszakken vol met afval. Al die troep vonden we in struiken en groenstroken in slechts een paar straten. Kun je nagaan hoeveel er in onze hele gemeente wel niet ligt. De gemeente, inwoners, buurtverenigingen, sportverenigingen, bedrijven en scholen kunnen alle hun steentje bijdragen aan de vermindering van zwerfafval. Er valt veel winst te behalen en dat kunnen we alleen samen. Samen tegen zwerfafval.

Janet Frankemölle, raadslid

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.