08 juli 2020

Scheidend fractievoorzitter CDA blikt terug op bewogen decennium

"Jac Wouters geeft het stokje door aan Janet Frankemölle"

 

Jac Wouters is 10 jaar lang fractievoorzitter geweest. Nu geeft hij het stokje door. Jac blikt terug op een bewogen decennium.

Na 17 jaar bestuursfuncties bij Rabobank nam ik in november 2009 afscheid als voorzitter van de Raad van Bestuur van Rabobank De Zuidelijke Baronie. Via de ledenraad heb ik Jos Oomen leren kennen, toenmalig raadslid voor het CDA. Jos heeft mij verschillende keren gevraagd of politiek iets voor mij zou zijn; hij was op zoek naar een Gilzese opvolger. Zolang ik voor de Rabo actief bleef, kon dit nog niet. Na mijn aftreden stond Jos nog diezelfde dag op de stoep.

Oppositie naar coalitie

Het CDA zat 12 jaar in de oppositie; daarom werd de kandidatenlijst in 2010 door het bestuur o.l.v. Wil van Spaandonk drastisch omgegooid. Rolph Dols kwam op één en ik op twee. We werden met drie raadzetels beloond en uitgenodigd voor coalitievorming met Kern 75 en PvdA. De posities waren snel verdeeld. Ik met mijn 65 jaar had geen zin meer in een 7-daagse werkweek en voor Rolph was wethouder worden een uitdaging.

Samenwerken met Rolph was leuk; een tandem met vaak dezelfde inzichten. Dat hij mij als eerste, buiten uiteraard zijn vrouw, in vertrouwen nam over zijn wethouderschap in Tilburg tekent de verhouding tussen ons. Ik wens Janet eenzelfde samenwerking met Sandra, maar proef die eigenlijk al.

Op de samenwerking met coalitiepartners Kern 75, GB en recentelijk VVD kijk ik met plezier terug. Het vertrouwen in elkaar heeft veel gebracht. Ik kijk ook met genoegen terug op de samenwerking met andere fractievoorzitters, zowel in coalitie als oppositie; en met de raad als geheel, niet alleen in het presidium maar ook in andere gremia zoals de Auditcommissie. Ook de omgang met burgemeester en wethouders was altijd goed. Er was regelmatig verschil van mening maar altijd respectvol en met vertrouwen in elkaar.

Hoogtepunten

Als hoogtepunten in mijn raadsperiode zie ik de totstandkoming van Gate2, ontwikkeling van de spoorzone en de beide centrumplannen, die allen een geweldig belang dienen voor onze inwoners. Dan is er de (her)nieuwbouw van onze scholen d.m.v. het IHP en vernieuwing van sportfaciliteiten: nieuwe sportparken en accommodaties zoals d’n Butter en Achter de Tuintjes. Voor de leefbaarheid is onze kleine kernen ben ik ontzettend trots op de realisatie van de Molenwiek en Het Blokske in Molenschot en het Eikenveld in Hulten.

Dieptepunt is en blijft het met een motie van wantrouwen wegsturen van een wethouder. Dit had anders gemoeten en had anders gekund. But it takes two to tango.

Jac Wouters, scheidend fractievoorzitter

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.