13 januari 2019

Sterk sociaal domein in goede en in slechte tijden

Een sociale gemeente waarborgt en viert zijn culturele instellingen. Raadslid Lenie Schuermans blikt daarom tevreden terug op de discussie omtrent de subsidie van mandolineorkest Estrellita. Tegelijkertijd is een sociale gemeente er ook wanneer het wat minder gaat. Daarom breekt onze fractievoorzitter Jac Wouters opnieuw een lans voor de onvrijwillig eenzamen in onze gemeente.

Extra subsidie mandolineorkest

Raadslid Lenie Schuermans: “Mandoline orkest Estrellita uit Molenschot heeft deze week laten weten dat  zij vanaf dit jaar tot 2022 kunnen rekenen op een hogere structurele subsidie van onze gemeente. Zij zijn zeer tevreden omdat zij nu op dezelfde wijze worden gewaardeerd ten opzichte van harmonieën en fanfares.

Het CDA heeft zich, samen met andere partijen, tijdens de behandeling van de subsidieverordening in de afgelopen  commissievergaderingen Samenleving steeds sterk gemaakt voor het opnieuw bezien van de subsidie die was toegekend aan mandolineorkest Estrellita. Het CDA is content dat haar inzet is beloond en tot dit mooie resultaat heeft geleid.

Het CDA is van mening dat Estrellita met hun orkest onze gemeente Gilze en Rijen zowel lokaal als bovenlokaal  professioneel op de kaart zet en dat verdient  een hogere structurele subsidie dan eerder was toegekend. Met dit verhoogde bedrag wordt waardering uitgesproken voor optredens die zij regelmatig verzorgen voor onze inwoners en daarbuiten.”

Aanhoudende zorgen eenzaamheid

Fractievoorzitter Jac Wouters: “Onvrijwillige eenzaamheid is een stil probleem. Deze mensen komen niet zelf naar buiten en vragen niet zelf om contact. Eenzaamheid wordt maar op één manier opgelost en dat is door contact. Het CDA wil buurtinitiatieven stimuleren om contact te leggen en ervoor te zorgen dat niemand alleen hoeft te zijn. Voor vrijwilligers en professionals is hier een taak weggelegd.

Zij kunnen eenzaamheid signaleren. Een door de gemeente goed bijgehouden sociale kaart is hiervoor van groot belang. Weten waar je kunt aankloppen met je hulpvraag. Voor inwoners die moeite hebben met de digitale weg is een fysiek inlooppunt belangrijk. Dat willen we als CDA van harte ondersteunen. Dit vraagt het CDA al jaren.

Dit laatste staat letterlijk in het partijprogramma van het CDA 2018-2022. Als nieuwe partij in de gemeenteraad van Gilze en Rijen claimt D66 in het weekblad van 9 januari dat zij als enige partij hiervoor in haar verkiezingsprogramma heeft gepleit. Meer zorgvuldigheid en oplettendheid van D66 zou hierbij op zijn plaats zijn geweest.”

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.