26 juni 2019

CDA: "Blijf met boeren in gesprek"

De landbouwparagraaf van het provinciale bestuursakkoord roept, ook in het Land van Cuijk, veel vragen op. Enkele reacties zijn niet mals. CDA Brabant staat open voor feedback en wil alle vragen beantwoorden. Dat kan schriftelijk (cda@psbrabant.nl), op het Provinciehuis in Den Bosch of op locatie. Leden van Provinciale Staten, maar ook CDA-Kamerleden zijn bereid om serieus in dialoog te treden.

Brabants boerenbeleid bijgesteld

In het Land van Cuijk maakte vooral Arno Rombouts (fractievoorzitter in Sint Anthonis) zich sterk voor een goed gesprek met de agrariërs. Zijn Millse collega Mark Janssen heeft voorgesteld een dergelijke sessie voor het hele land van Cuijk te organiseren, zodat het bijgestelde Brabantse boerenbeleid goed uitgelegd kan worden aan degenen die daardoor, al jaren, geraakt worden.

Duurzame dialoog

CDA-fractievoorzitter Alex van Megen (Grave) pleitte in Mill voor een duurzame dialoog. "Het mag niet bij één avond blijven. Uitleggen dat het realisme terug is in het agrarische beleid en dat daarmee het maximaal haalbare is bereikt is niet genoeg. Het is niet voldoende om te luisteren en uit te leggen, maar om mensen mee te nemen. Zo'n praatsessie moet het begin zijn van een proces waarin de CDA-Statenfractie door tegenspraak te zoeken zichzelf scherp houdt en de komende jaren probeert, waar mogelijk, meer te bereiken dan nu mogelijk lijkt. Goed is goed, je kan het onmogelijke niet vragen van hardwerkende boeren die hun ziel en zaligheid geven voor ons voedsel."

Werkbezoek

In Grave is raadslid Jochem Jacobs de verbindingsofficier tussen fractie/raad en de agrariërs in de gemeente. In de tweede helft van het jaar gaan de christendemocraten op werkbezoek in deze sector.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.