02 juli 2019

CDA: "Veiligheid is echt een aandachtspunt, handhaving noodzakelijk"

De CDA-fractie in de gemeenteraad van Grave zet in op opsporing en handhaving. Het lukt de gemeente niet met één buitengewoon opsporingsambtenaar (boa) het integraal veiligheidsplan uit te voeren. Voor het CDA reden om de te pleiten voor een extra boa. Dat heeft fractievoorzitter Alex van Megen vanmiddag bij de behandeling van de kadernota 2020 ingebracht.

Van Megen: “Er is veel aan de hand in Escharen, Gassel, Grave en Velp. Iedereen heeft het erover. Er lijkt steeds meer kleine criminaliteit te zijn, er is meer vandalisme, om over misdrijven of zelfs ondermijning maar te zwijgen.”

De boa heeft een enorm takenpakket en is onder andere betrokken bij evenementen en de wekelijkse markt. Allemaal belangrijk werk, maar er is behoefte aan meer veiligheid in de dorpen en de stad. Ondanks het financiële zware weer vindt CDA Grave dat daar keihard werk van gemaakt moet worden. “Je kan als raad niet horen wat er aan de hand is en vervolgens op je handen gaan zitten. Als er ergens brand is, sturen we de brandweer. Nu er meer blauw op straat nodig is, komen we met iemand die de handen uit de mouwen steekt om degenen in de kladden te grijpen die aangepakt moeten worden.”

Burgemeester Roolvink zegde de CDA-fractie toe er bij de begrotingsbehandeling van 2020 in november op terug te komen. Hij was het eens met de grote onvrede over de "belachelijk" hoge overheadkosten die een boa dubbel zo duur maken. De burgemeester gaat morgen in gesprek hierover. 

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.