24 januari 2020

Eerste reactie CDA-fractie Grave op uitslag peiling Mill

De CDA-fractie in Grave feliciteert de inwoners van de gemeente Mill en Sint Hubert met de grote stap richting een toekomstbestendig gemeentebestuur.

De opkomst in Mill is hoog, de uitslag is duidelijk. Deze heeft grote gevolgen voor de gemeente Grave. Niemand kan daar omheen. Het is interessant te weten wat de LPG, Keerpunt 2010 en VVD vinden van deze uitslag. Zij zijn de meerderheid die herindeling in Grave blokkeert. CDA Grave probeert al sinds de gemeenteraadsverkiezingen van 2018 deze patstelling te doorbreken.

CDA Grave ziet de noodzaak tot herindeling alsmaar maar groeien. Van alle gemeenten in de regio heeft de onze het meeste baat bij een fusie. Daarom is zelfstandigheid een absoluut horrorscenario. Dat risico willen wij niet lopen.

Nu Mill zich aansluit bij Cuijk, Boxmeer en Sint Anthonis staat Grave alleen. De ambtelijke organisatie Cuijk-Grave-Mill wordt opgeheven. Dat feit is rampzalig. Een éigen, Graafs ambtelijk apparaat zien wij niet zitten, dat is namelijk een gigantische stap terug in de tijd en simpelweg niet te bekostigen. Wij willen de expertise in de regio behouden. Het CDA wil geen stap verder van Cuijk en Mill dan nu het geval is. Een zelfstandige gemeente Grave is niet realistisch, een geïsoleerde gemeente Grave onverstandig. Beide zijn onbetaalbaar.

Het is onvermijdelijk: Grave moet met de billen bloot en het open maatschappelijke debat met burgers, verenigingen, instellingen, de regio en de provincie aangaan. De inwoners van Escharen, Gassel, Grave en Velp beslissen in een peiling (of referendum) op basis van de uitkomst van dat proces. De kogel moet nog déze raadsperiode door de kerk. Van uitstel tot de gemeenteraadsverkiezingen van 2022 kan, wat ons betreft, geen sprake zijn.

De inzet van het CDA is duidelijk: wij werken op geen enkele wijze mee aan het behoud van de zelfstandigheid van de gemeente Grave. Dat is namelijk totáál niet realistisch.

CDA Grave is vóór herindeling en mordicus tegen zelfstandigheid. De bal ligt echter bij de acht raadsleden die daar anders over denken: LPG, Keerpunt 2010 en VVD.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.