13 augustus 2018

Fractieblog (1): Over de parallellen tussen de Efteling en politiek

De CDA-fractie in de gemeenteraad van Grave is qua leeftijd de jongste fractie. Met een gemiddelde leeftijd van 34 jaar proberen we met zijn drieën er te zijn voor onze inwoners, bedrijven en lokale organisaties. Een vergaand politiek verleden in de Graafse raad hebben we niet. Persoonlijk zie ik dat als een voordeel. We vinden het belangrijk om als team te opereren: elkaar aan te vullen en van feedback te voorzien. Een goede teamgeest is daarbij onmisbaar en voor de zomer bedachten we dat het goed zou zijn om een fractie uitje te organiseren. Het duurde dan ook niet lang voordat onze fractievoorzitter Alex met een passende bestemming kwam: De Efteling!

Op zaterdagmiddag 11 augustus togen Alex van Megen, Jochem Jacobs en ik naar Kaatsheuvel. Een mooie bijkomstigheid was dat er avond Efteling was, waardoor het park pas om 23 uur sloot. Genietend van een lekker zonnetje konden we diverse attracties in en genoten we volop. Alhoewel de ballonen in Grave op vrijdagavond helaas vanwege veiligheidsoverwegingen niet op konden stijgen, hield het thuisfront ons op de hoogte van het ballonen festijn op zaterdag. Zo werd een mooie foto van Vincent van Gogh boven Gassel met ons gedeeld.

Overeenkomsten te over?

Terug naar de Efteling. Toen ik afgelopen zondag wat zat na te denken over ons bezoek aan de Efteling, bekroop mij het gevoel dat er stiekem toch flink wat parallellen tussen de Efteling en de politiek bestaan. Uiteraard, we hebben als fractie genoten van al het moois wat de Efteling te bieden heeft. Maar er is ook een diepere laag. Eentje die je kunt linken met de politiek.

Neem nu het Sprookjesbos. Hoe dikwijls lees je of hoor je van mensen dat de politiek een utopia creëert? Een sprookje, een niet bestaande werkelijkheid, mooie woorden maar dikwijls met een onderlaag aan teleurstellingen en loze beloften? Te mooi om waar te zijn? Het is daarom zaak om altijd kritisch te blijven op wat er voorligt en zoveel mogelijk te luisteren naar andere meningen om te zien of er daar ook een kern van waarheid in schuilt. Tegelijkertijd, genieten mag! Ook van sprookjes en de verbeelding daarvan.

Politiek heeft ook te maken met keuzes maken en, zeker als raadslid, proberen focus aan te brengen. Zaken waar je minder affiniteit mee hebt, of waar je je niet mee wilt bemoeien, kunnen beter door een ander fractielid worden overgenomen. Persoonlijk heb ik last van hoogtevrees. De achtbaan ‘De Baron’ is dan ook echt niets voor mij. Dat laat ik liever over aan Alex en Jochem. Laat mij maar de catering regelen terwijl zij de achtbaan inklimmen. Taken verdelen heet dat!

De Efteling is naast een attractiepark ook een soort van systeem. Duizenden en duizenden bezoekers per dag, een duizelingwekkende omzet per jaar, honderden medewerkers. Voor vertier, vermaak en een goed gevoel. Dat moet allemaal in goede banen worden geleid, met een aanstekelijk gevoel voor vriendelijkheid en service overigens. Lokale politiek, met al zijn goede en mindere kanten, moet ook zaken in goede banen zien te leiden. Duizenden meningen zien te vertolken in een gemeentelijk besluitvormingsysteem. Verschillende 'medewerkers' zetten zich hier voor in: Raadsleden, collegeleden, griffie, ambtenaren. Waarschijnlijk zou een politiek attractiepark veel minder populair zijn dan de Efteling, maar de inzet van alle medewerkers is er niet minder om.

Tot besluit

Het was een geslaagde dag. Vol goede moed starten we na volgende week weer op, nu het politieke reces ten einde loopt. Naast een goed teamgevoel heeft deze dag al iets concreets opgeleverd: Deze blog. Er gaan er vast meer van volgen.

Roland Eijbersen - CDA fractie Grave

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.