15 oktober 2018

Fractieblog (4): Chauvinisme oftewel Open brief aan Rob Slinkert

Geachte heer Slinkert, 

Met veel interesse heb ik uw ingezonden brief over “het dilemma van de coalitie” gelezen. Het lijkt erop dat u niet alleen gemeenteraadsleden aanspreekt, maar vooral de kiezers die zich op 21 maart jl. niet vóór één gemeente Land van Cuijk hebben uitgesproken: meer dan driekwart. Het is goed dat we elkaar een spiegel voorhouden en aandacht vragen voor het perspectief van de ander. Als geen ander weet u hoe verrassend een andere blik, een nieuwe manier van kijken is - zeker als de techniek daarin grote stappen maakt. Ik herinner me uw enthousiasme over de ontwikkeling van de fotografie, bij een inspirerende lezing in ons Graafs Museum, enkele jaren geleden.

Een oud-chauvinist

Waarschijnlijk weet u niet dat ik in Millingen aan de Rijn geboren en getogen ben. Een echte “Graaf” zal deze boerenjongen niet worden, maar ik hoop dat dit niet tegen mij gebruikt wordt. In de jaren tachtig heb ik mij met hand en tand verzet tegen een herindeling met Ubbergen. Ik ging tot niet minder dan de Kroon (!) en kreeg via de Majesteit van de staatssecretaris hetzelfde te horen als hetgeen u schreef. “Millingen blijft Millingen, alles blijft hetzelfde voelen, alleen de gemeente wordt misschien wat groter”. Toen de herindeling door de Tweede Kamer afgeblazen werd, dacht ik de redder van mijn dorp te zijn. Ik was toen nét tien. Jaren later betoogde ik: laat de mensen beslissen. Zo sta ik er nóg in, alleen dan voor Grave. Het is dankzij Quirijn en Michelle van den Berk dat deze oud-chauvinist naar de Graaf kwam om deel uit te maken van het leven van hun kinderen.

Eérst de macht naar de mensen

Het zal u niet verbazen dat wij het in essentie met elkaar eens zijn. Net als u omarm ik de kernendemocratie. Déze tijd vraagt om meer ruimte voor de inwoners van Escharen, Gassel, Grave en Velp. Zij weten heel goed wat ze willen verdienen dus meer zeggenschap over de leefbaarheid in hun eigen straat of wijk. De gemeenteraad maakt daar de komende jaren werk van, sterker nog: de eerste stappen worden - als het aan het CDA ligt - dit jaar nog gezet. Het is belangrijk om éérst de kernendemocratie goed in de steigers te zeggen, voordat we teruggaan naar de kiezers met de vraag hoe zij de bestuurlijke toekomst van de gemeente Grave zien. Laten we beginnen met maximale burgerparticipatie op verschillende terreinen, op verschillende manieren, stel ik voor. Mét deze gedeelde bestuurlijke verantwoordelijkheid is dan ook een flinke zak gemeenschapsgeld gemoeid. Wij denken dat Escharen, Gassel, Grave en Velp die gezamenlijke verantwoordelijkheid kunnen dragen.

Politiek lef is: je eigen gelijk durven loslaten

Waarom driekwart van de kiezers tégen één gemeente Land van Cuijk was, zullen we nooit weten. De uitslag is duidelijk. Achter deze getallen schuilt een veelvoud aan meningen. Voor sommigen is "chauvinisme" een scheldwoord, voor anderen een deugd. Waarom mensen één van de drie opties aankruisten: geen idee. Iedere kiezer heeft gelijk. Iedereen mag namelijk stemmen wat hij wil. Het waren vervolgens (vooral) LPG en CDA die hun eigen gelijk durfden loslaten. Daarmee respecteerde de coalitie de uitkomst van de opiniepeiling. Ik zou mezelf niet in de spiegel kunnen aankijken als we driekwart van de kiezers één gemeente Land van Cuijk door de strot geduwd hadden. Zo ondemocratisch zitten wij, als CDA, niet in mekaar. Wij hebben het lef om het perspectief van de ander te wíllen leren kennen. Daarom stelden we ons kwetsbaar en - dus - open op. 

Het algemeen belang is nóóit een dilemma

De komende jaren zetten Jochem, Roland en ik ons in om de gemeente Grave goed (mee) te besturen. Wij hebben vertrouwen gekregen en willen dat waar maken. Het is ontzettend mooi te zien hoeveel mensen met ons meedenken, die ons scherp houden en het makkelijker maken om het perspectief van Escharen, Gassel, Grave en Velp te kiezen. Het belang van de mensen is ons aller belang. Dat is nooit een dilemma.

Van harte welkom!

Met heel veel dank voor uw scherpe reactie, hoop ik u snel te zien en te spreken. Dat mag zeker ook over de zograscoop gaan. Als historicus en leraar smul ik daarvan.

Veel groeten,

Alex van Megen
Fractievoorzitter CDA Grave 

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.