18 maart 2021

Inwoners omarmen massaal Land van Cuijk; CDA wil nú doorpakken

Het CDA heeft groot respect voor de overtuiging waarmee de inwoners van Escharen, Gassel, Grave en Velp het besluit over de bestuurlijke toekomst van de gemeente hebben genomen. Het is overduidelijk dat zij kiezen vóór het positieve perspectief van het Land van Cuijk. Het oordeel dat is geveld is een helder signaal aan de gemeenteraad, het provinciebestuur en het Rijk. Een opkomst van bijna tachtig procent en een tweederde meerderheid vóór herindeling kunnen geen aanleiding zijn voor misverstanden.

Het kan alleen maar beter worden

Het CDA is blij dat onze stad en dorpen het vertrouwen hebben in het behouden van hun eigen identiteit in een nieuwe gemeente. Het kan vanaf nu alleen maar beter worden. De ja-stemmers zullen ervaren dat zij meer zeggenschap krijgen over ‘hun’ leefomgeving en dat ze kunnen rekenen op een robuuste gemeente die de samenleving ondersteunt en voorzieningen overeind kan houden. 

Nú doorpakken

Het is belangrijk dat de gemeenteraad de uitslag van de opiniepeiling ondubbelzinnig overneemt en vertaalt in een glashelder besluit vóór het Land van Cuijk en dus voor herindeling. Wat het CDA betreft wordt dát besluit aanstaande dinsdag genomen. 
Het vervolg dient vorm gegeven te worden door de nieuwe burgemeester. Deze vrouw of man treedt op 1 april aan. Meteen is er werk aan de winkel, in samenspraak met de regio, de provincie en het Rijk. Dat vraagt om herstel van goede verhoudingen binnen de raad, maar ook met Land van Cuijk en "Den Bosch". Daarbij is het uitgangspunt dat de burgemeester het vertrouwen dat de inwoners van Escharen, Gassel, Grave en Velp aan het Land van Cuijk geven dóórgeeft. Dat dient te allen tijde leidend te zijn, want daarmee is het algemeen belang gediend. 

De toekomst is nú

Het is tijd om vooral vooruit te kijken. Grave heeft de historie, Land van Cuijk de toekomst. Die toekomst is op 17 maart 2021 begonnen, dankzij de inwoners van Escharen, Gassel, Grave en Velp.

De CDA-fractie dankt iedereen die, op welke wijze dan ook, direct of indirect, vóór of achter de schermen heeft meegewerkt aan de campagnes en de opiniepeiling, dus ook de voorvechters van zelfstandigheid. Dankzij allen hebben de kiezers een goede afweging kunnen maken en de knoop voor eens en altijd doorgehakt. 

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.