13 december 2019

Pal staan voor CGM!

De gemeente Grave staat pal achter de samenwerking met Cuijk en Mill & Sint Hubert. Afgelopen dinsdag heeft de gemeenteraad, op initiatief van het CDA, vastgelegd dat de dienstverlening aan Escharen, Gassel, Grave en Velp erop vooruit moet gaan, in plaats van achteruit. Daarom heeft de raad Sint Anthonis, Boxmeer, Cuijk en Mill laten weten dat hij de ambtelijke organisatie Cuijk-Grave-Mill (CGM) wil doorontwikkelen.

CDA-fractievoorzitter Alex van Megen: “We willen geen stap verder van Cuijk, Mill en de rest van het Land van Cuijk afzetten, maar eerder stappen vooruit zetten. Daarom ben ik blij dat nagenoeg de hele raad, zonder voorwaarden, openstaat voor herindeling.” In de zienswijze van Grave wordt Cuijk namelijk nadrukkelijk opgeroepen naar een samenvoeging met Grave en Mill te kijken.

Het CDA is groot voorstander van één gemeente Land van Cuijk, maar ziet de realiteit van acht andere zetels in de raad - een meerderheid dus - die dat blokkeert. Keerpunt 2010 en VVD helpen de grootste voorvechter van Graafse zelfstandigheid aan een meerderheid tegen een samenvoeging van de vijf regiogemeenten. Het CDA vindt het draagvlak (van 22%) vóór het Land van Cuijk onvoldoende en wil dat de bestuurlijke toekomst onderwerp wordt van een breed, maatschappelijk debat waarbij ook verenigingen, instellingen en mede-overheden (buiten de gemeentegrenzen dus) betrokken worden.

Het afbreken van CGM is het weggooien van vele miljoenen euro’s. Ook neemt de onrust onder medewerkers toe. Zij zoeken hun heil elders. De oplossing voor Grave ligt niet in een nieuw, eigen ambtelijk apparaat. Daarom vecht Grave voor het behoud en de verdere ontwikkeling, ook bestuurlijk, van CGM.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.