27 september 2019

Raadsexcursie naar ’s-Hertogenbosch

Op vrijdag 27 september vond de jaarlijkse raadsexcursie plaats. Een deel van de raadsleden, alle College leden en de griffier samen met de griffie medewerker bezochten deze keer de stad ’s-Hertogenbosch.

In de ochtend werd de Graafse delegatie gastvrij ontvangen in het Groot Tuighuis, waar een presentatie werd gegeven over ‘Versterkt Den Bosch’. Dieke Wesselingh (hoofd afdeling Erfgoed) en Huibert Crijns (fondsenwerver afdeling Erfgoed) gaven inzicht op welke wijze de stad vorm en inhoud geven aan erfgoed en het zichtbaar maken van de vestingstad. Aansluitend volgde een rondwandeling door ’s-Hertogenbosch onder leiding van de heer Huibert Crijns, waarbij verschillende vestingwerken en aanpassingen in de stad werden getoond.

In de middag werd de Graafse delegatie welkom gegeten door burgemeester Mikkers op het Oude Stadhuis, gevolgd door een korte rondleiding gegeven door Jan de Wit (Kabinetszaken). In vogelvlucht werden de historische ruimtes van het stadhuis aangedaan. Na een welkome lunch volgde een vaartocht op de Binnendieze waarbij vanaf het water de diverse historische gebouwen, vestingwerken en geschiedenislijnen konden worden aanschouwd. Na wat vrije tijd volgde de terugreis naar Grave alwaar de dag werd afgesloten met een diner in een Graafs etablissement. Tijdens het diner werd door Edwin van Kraaij, die optrad als heuse quiz master, het spel ‘Ranking de Raad’ voorgezeten waarin positieve eigenschappen werden verdeeld over de 15 raadsleden. Al met al was het een geslaagde dag.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.