29 juni 2019

Wethouder Peters (CDA) bij gildefeesten Gassel

Vandaag was het gildefeest in Gassel. Traditiegetrouw trok het gilde van Sint-Jan de Doper naar de kerk met dezelfde naam. Pastoor Aarden droeg daar de gildemis op in het bijzijn van loco-burgemeester Ben Peters, die de burgerlijke overheid vertegenwoordigde. Tijdens de eucharistieviering werden de Sint-Janskrans en de vogel voor het koningsschieten gezegend. Aansluitend aan de H. Mis verlieten de gildeleden de kerk onder tromgeroffel en klokgelui om aan de rand van het dorp de opvolger van koning Geert Meijer te bepalen.

Belangrijke dragers van gemeenschap en lokale identiteit

Gildes zijn immaterieel erfgoed, met name in Brabant. Vendelzwaaien, trommelen en koningschieten zijn de grote gemene deler. Ze bieden gezelligheid, maar tegelijkertijd veel meer. Leden zijn niet voor niets gildebroeder of -zuster. Zo vormen zij een hechte groep binnen een sterke samenleving en zijn zij, ook in Gassel, medebepalend voor de sociale cohesie en lokale identiteit.

Op de foto zijn de kerkelijke en de burgerlijke overheden rondom het Gasselse gilden vertegenwoordigd door pastoor Aarden (links) en wethouder Peters (rechts).

 

 

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.