13 november 2019

Column: Reserves voor een schone was

De jaarlijkse begroting, een belangrijk moment in het politieke jaar, zit er weer op. De begroting werd een paar weken eerder voor de laatste keer aangeboden door wethouder Jos van Bree. Toen wisten we nog niet dat hij burgemeester zou worden in Geldrop-Mierlo, maar met de kennis van nu had hij wellicht toch een hint gegeven. Hij sprak namelijk over een begroting die sluitend is, en die ook voor toekomstige generaties een stabiele basis zou bieden.

Rentmeesterschap, noemen wij dat bij het CDA. Het is één van de kernwaarden van onze partij. Op de website staat het zo omschreven: “We hebben de natuur en de cultuur geërfd van onze (voor)ouders en te leen van de mensen die na ons komen. Dat vraagt dat we verder kijken dan ons eigen belang en onze eigen tijd, ook op financieel gebied.”

Het is één van de redenen dat onze fractie tegen de begroting heeft gestemd. Omdat wij vinden dat te makkelijk geld wordt uitgegeven en het geld straks misschien op is als we het écht hard nodig zullen hebben.

Er zijn 2 soorten reserves binnen de gemeente, 1 voor specifieke plannen & projecten ofwel de bestemmingsreserve. En 1 voor onvoorziene uitgave, de algemene reserve. Het is net als thuis met je eigen portemonnee en spaarrekeningen. Ja, je kunt je geld uitgeven aan een mooie tv of zelfs een nieuwe keuken. Het heeft dan een bestemming. Maar je moet natuurlijk wel zorgen dat je niet al je reserves opmaakt, want als de wasmachine het begeeft en je spaarrekening is leeg, zit je met de gebakken peren en met een stapel vieze kleren.

Natuurlijk wordt er met de nieuwe Braak en het Havenpark goed geïnvesteerd in onze stad. Maar wij zien met name niets in het plan van het nieuwe stadhuis. Het gaat, allemaal volledig ‘kostenneutraal’ volgens het college, ‘slechts’ € 37 miljoen kosten. Maar dat is exclusief een parkeergarage voor werknemers en bezoekers. Maar we hebben toch al een ‘Huis van de stad’, inclusief parkeergarage? Eén die goed bereikbaar is en de ‘smoel’ heeft die dit college wenst van het nieuwe stadhuis. En ook niet onbelangrijk: een dubbellaagse parkeergarage. Jammer dat het college dit anders ziet en kiest om het geld uit te geven aan een nieuw stadhuis. Terwijl we met Boscotondo nog jaren vooruit kunnen, over generaties heen.

Marcel Heesakkers,
burgerraadslid CDA

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.