24 juni 2022

CDA Heusden stelt vragen over gymlessen en gymzaal vesting

CDA Heusden stelt vragen over gymlessen en gymzaal vesting

Vanaf het schooljaar 2023 – 2024 zijn basisscholen wettelijk verplicht om minimaal twee lesuren per week aan bewegingsonderwijs te besteden in een daarvoor ingerichte voorziening zoals een gymzaal. Doordat het interieur van de gymzaal in Heuden Vesting in 2013 door de gemeente gesloopt is moeten de kinderen van de 150 meter verderop gelegen Johannes Paulus School (JPS) sindsdien gebruik maken van de Kubus, die 1300 meter verderop ligt in Oudheusden. Deze afstand ligt ruim boven de aanbevolen norm van maximaal 750 meter in het handboek sportaccommodaties en boven de uiterste norm van 1000 meter via de kortste en meest veilige weg die door de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) gehanteerd wordt in de modelverordening.

Vanwege de tijd die het kost om naar de Kubus te verplaatsen zag de school zich genoodzaakt om elke klas slechts 1 tot 1,5 lesuur per week te laten gymmen. Dat moeten dus twee lesuren worden. Twee keer per week een afstand van 2 x 1300 meter afleggen tijdens schooltijd gaat ten koste van reguliere lessen en is te belastend voor met name de jongere kinderen. Omdat CDA Heusden vindt dat alle kinderen in Heusden recht hebben op goed (bewegings)onderwijs heeft deze partij het college gewezen op haar wettelijke verplichting en verzocht om een oplossing te vinden voor de kinderen van de JPS. 

Het in ere herstellen van de gymzaal is volgens CDA Heusden een mogelijkheid die breed gedragen wordt in de vesting. Daarnaast is het college erop gewezen dat de Kubus in Oudheusden voorzien moet worden van ringen om scholen in staat te stellen de gehele leerlijn bewegingsonderwijs aan te bieden. Het college heeft 30 dagen de tijd om op de vragen te reageren.

De foto toont het  interieur van de gymzaal zoals het er voor de sloop in 2013 uitzag. De kinderen van de JPS zouden het graag weer in deze staat zien om hun gymlessen te kunnen volgen.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.