04 januari 2023

CDA Heusden zet zich in voor behoud van Creatief (Cultureel) Centrum Heusden

Al vele jaren wordt het gebouw van de oude Mavo in de Vesting gebruikt voor een veelvoud aan activiteiten op gebied van cultuur, muziek, cursussen, exposities, bewegen, workshops enzovoort. Hiermee voorziet het Cultureel/creatief Centrum Heusden (CCH) in een grote behoefte. Helaas heeft de gemeente Heusden de gebruikersovereenkomst geheel onverwacht niet opnieuw verlengd. De wijze waarop dit is gebeurd vindt CDA Heusden niet chique. Hierdoor dreigen de gebruikers van het CCH op korte termijn op straat te komen staan. De gebruikte argumenten en de reden voor het eenzijdig beëindigen van de overeenkomst zijn voor de gebruikers, de inmiddels opgerichte werkgroep en voor CDA Heusden onduidelijk.

De plaatselijke CDA fractie is niet tegen woningbouw, maar wil dit niet ten koste laten gaan van het voorzieningenniveau. Het heeft dan ook schriftelijke vragen gesteld aan het college. Zo wil de fractie weten of de gemeente een alternatief onderkomen heeft aangeboden, bijvoorbeeld in het oude stadhuis. Ook wil CDA Heusden weten waarom gebruikers geen gebruik kunnen blijven maken van het gebouw tot de langdurige en noodzakelijke wijziging van het bestemmingsplan naar een woonbestemming in gang is gezet. Anders dreigt naast een gymzaal die al tien jaar onnodig staat te verpieteren de oude Mavo het zelfde lot te ondergaan. CDA Heusden wil dat voorkomen en zet in op verlengen van de gebruikersovereenkomst tot een geschikt alternatief onderkomen in de Vesting beschikbaar is.

Omdat de Vesting de enige kern in de gemeente Heusden is zonder buurthuis, ziet CDA Heusden kansen om het oude stadhuis een multifunctionele maatschappelijke bestemming te geven: Buurthuis, cultureel/creatief centrum, bezoekerscentrum, expositieruimte, trouwlocatie, VIP ontvangst, enzovoort. Hiervoor bestaat een breed draagvlak.

Update: In het Brabants Dagblad van 5 januari staat een uitgebreid artikel over het onderwerp. (premium artikel)

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.