08 januari 2021

Kies Bedrijventerrein Mierbeek Noord

                                                                                              Lees direct het Amendement

Er is een patstelling ontstaan in de Hilvarenbeekse politiek: al enkele jaren lang kan de gemeenteraad alsmaar geen keuze maken waar het broodnodige nieuwe bedrijventerrein moet komen. HOI Werkt en Gemeenschapslijst hebben in juli 2017 en januari 2020 samen de locatie Mierbeek-Noord van tafel geveegd, hoewel die iedere keer als beste keuze uit de onderzoeken komt. Onlangs presenteerde het college Mierbeek-Oost als nieuwe locatie, maar daarvoor was raadsbreed geen draagvlak. Gevolg dreigt te zijn dat onze ondernemers in de kou blijven staan.

VVD, CDA en LEV hebben de handen ineengeslagen om deze patstelling te doorbreken. Samen hebben ze een voorstel gemaakt waarin de voors en tegens van Mierbeek-Noord uitgebreid worden opgesomd en geanalyseerd. De conclusie is glashelder: Mierbeek-Noord is echt de beste, en misschien wel de enige reële keuze. Door duidelijke kaders te stellen over een goede landschappelijke inpassing en invulling van het bedrijventerrein wordt overlast voor omwonenden voorkomen.

VVD, CDA en LEV roepen Gemeenschapslijst en HOI Werkt op om dit voorstel zeer serieus te bestuderen en niet rechtstreeks naar de prullenbak te verwijzen ‘omdat we dit al twee keer hebben afgewezen’. Wie het voorstel op de inhoud beoordeelt, kan naar de mening van de drie partijen niet om de conclusie heen dat Mierbeek-Noord de enige reële optie is: de locatie sluit direct aan op een bestaand bedrijventerrein, is uitstekend ontsloten, heeft minder impact op het landschap dan de alternatieven, past goed in het provinciale beleid, is al opgenomen in de regionale planning en kan op relatief korte termijn worden gerealiseerd. De alternatieve locaties scoren op deze aspecten allemaal slechter en bij de haalbaarheid daarvan moeten dus serieuze vraagtekens worden geplaatst. Over de locatie Ambrosiusweg constateren VVD, CDA en LEV bovendien dat die begrijpelijkerwijs geen enkel draagvlak bij de ondernemers heeft: we zoeken immers geen bedrijventerrein voor Tilburg en Goirle maar voor Hilvarenbeek en zijn kernen!

Het amendement zal op 14 januari in de commissie worden besproken waarna de raad op 28 januari zal besluiten. VVD, CDA en LEV hopen, in het belang van onze gemeente en van onze ondernemers in het bijzonder, dat de raad partijpolitieke belangen terzijde zal schuiven en op basis van de inhoud het voorstel zal omarmen.  Lees hier het gehele amendement.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.